Efectele poluarii de la Copsa Mica: speranta de viata scazuta cu 9 ani si pamant infertil

Efectele poluarii de la Copsa Mica: speranta de viata scazuta cu 9 ani si pamant infertil
Efectele poluarii de la Copsa Mica: speranta de viata scazuta cu 9 ani si pamant infertil

Plumb si negru de fum era combinatia care a facut din Copsa Mica orasul cel mai poluat din Europa si in care oamenii mureau inainte de vreme. Azi, orasul respira in voie, dar somerii care nu au bani de paine sau medicamente se gandesc cu nostalgie la vremurile in care fabricile aveau portile deschise.

Emisiile nocive de sulf, plumb si zinc sunt responsabile de incidenta ridicata a cancerului pulmonar si scaderea natalitatii, precum si de speranta de viata cu noua ani mai mica decat media nationala. Documentele medicale atesta 3.500 de cazuri de intoxicatii cronice cu plumb, dar si copii cu anemie severa si retard in dezvoltare.

Pulberile de metale grele au compromis fertilitatea a sute de hectare de teren agricol si au facut aproape imposibila cresterea animalelor in gospodarii.

Dupa Revolutie, activitatea s-a restrans drastic si Copsa Mica s-a umplut de someri care au fost disponibilizati de la cele doua combinate. Majoritatea traiesc acum in fostele camine de nefamilisti de la Copsa, o parte din ele transformate in blocuri de locuinte.

Orasul otravit

Uzina Carbosin si-a inchis portile in 1993, dupa aproape 60 de ani in care negrul de fum produs aici s-a impregnat peste tot. Inclusiv in albumul cu amintiri de la nuntile de azi si cele de demult.

Pe de alta parte, raul produs de emisiile de la topitoria de plumb a fabricii Sometra a fost mai mare decat intuiau muncitorii de atunci.

Timp de 40 de ani Sometra a produs plumb electrolitic fara nicio grija pentru oameni si mediu, asa ca 3.400 de hectare din zona sunt intens poluate.

Pentru ca apa, aerul si pamantul erau otravite si oamenii au avut de suferit. O arata statisticile rasfoite impreuna cu Alexandru Balin, ultimul doctor care s-a ocupat de angajatii Carbosin si Sometra inainte de 1989.

„Plumbul nu era cianura sa produca un deces imediat. Producea un deces poate prin slabirea generala. Oamenii ieseau la 45-50 de ani la pensie de la Copsa. Cand plecau in pensie, foarte des auzeam ca au decedat”, spune doctorul Alexandru Balin.

Cateva proiecte europene de peste 20 de milioane de euro incearca sa ecologizeze Copsa Mica, locul in care nu pot fi crescute animale si nu se poate cultiva nimic. Poluarea a redus cu aproape zece ani media de viata a localnicilor, in conditiile in care 80 la suta dintre fostii muncitori erau intoxicati cu plumb.

Dupa revolutie, incet-incet, fabricile si-au restrans activitatea iar orasul s-a umplut de someri. Unii au luat drumul Occidentului, compatimiti de varstnicii care cred ca totusi inainte parca era mai bine.

In orasul plin de someri, astazi mai functioneaza cam 20% din fabrica Sometra, iar din Carbosin a ramas numai funinginea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *