Ieri s-a semnat, in Bacau, Memorandumul in domeniul energiei durabile

Ieri s-a semnat, in Bacau, Memorandumul in domeniul energiei durabile
Ieri s-a semnat, in Bacau, Memorandumul in domeniul energiei durabile

Evenimentul a avut loc la finalizarea proiectului EFFECT, aplicat de parteneri din opt tari din zona de sud-est a Europei.

Ieri s a semnat, in Bacau, Memorandumul in domeniul energiei durabile

Reprezentantii municipiilor Moinesti, Vaslui, Suceava si Botosani si Agentia Locala pentru Eficienta Energetica si Mediu Vaslui au semnat, ieri, 27 februarie, impreuna cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, “Memorandumul de intelegere in domeniul energiei durabile si eficientei energetice”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau, in cadrul Conferintei Regionale “Eficienta Energetica – Premisa pentru dezvoltare durabila si competitiva”. Despre proiect si despre eficienta energetica au vorbit Gabriela Macoveiu, director de Comunicare, Cooperare si Dezvoltare la ADR Nord-Est, prof. em. Aureliu Leca, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice, Adrian Vatamaniuc, consultant in achizitii publice, Constantin Miron, directorul sucursalei Iasi a INCD Urban INCERC, Andreea Iancu, evaluator PAED la Joint Research Centre, Cezar Grozavu, manager public la Autoritatea de Management a Programului Operational Regional, si Ionel Popa, directorul Agentiei pentru Eficienta Energetica si Mediu Vaslui.

ADR Nord-Est implementeaza, din martie 2011, proiectul EFFECT – “Imbunatatirea procedurilor de achizitii publice eficiente energetic pentru o crestere economica echilibrata a zonei SEE (sud-est europene”. “Am initiat, ieri, la Bacau – a spus Constantin Apostol, director general ADR Nord-Est -, un parteneriat regional cu administratiile publice locale care si-au manifestat interesul pentru eficienta energetica. Consideram ca astfel cream un avantaj in pregatirea unor proiecte viitoare care vor implica si componenta de eficienta energetica sau energie durabila. Desigur, colaborarea in acest domeniu trebuie completata si cu reprezentantii mediului privat, iar cei cu care ne-am intalnit au fost deschisi spre crearea unei platforme de conlucrare cu sectorul public de la nivel regional, mai ales pentru documentarea in vederea derularii procedurilor de achizitii pe criterii care inglobeaza inovarea.”

Acesta este un proiect transnational, generat de necesitatea inovarii achizitiilor publice, resimtita de toate statele din sud-estul Europei. Elementul de noutate al proiectului a fost abordarea achizitiilor publice ca motor pentru consolidarea pietei de solutii eficiente energetic. Proiectul creeaza premisele consolidarii pietei de solutii eficiente energetic care sa genereze beneficii pentru comunitatile locale din Regiunea Nord-Est, atat din perspectiva cererii (economii pentru autoritatile publice), cat si din cea a ofertei (beneficii pentru economia regionala si antreprenorii activi pe aceasta piata).

Pentru a veni concret in sprijinul acestui iminent flux de dezvoltare durabila, ADR Nord-Est pune la dispozitia celor interesati, gratuit, Ghidul achizitiilor publice eficiente energetic, o sursa de informare, de orientare si un instrument de lucru util pentru desfasurarea achizitiilor. Acest document a fost elaborat in colaborare cu experti in materie de achizitii la nivel national si european si a fost supus atentiei expertilor certificati in achizitii publice care activeaza in cadrul autoritatilor contractante din Regiunea Nord-Est. Documentul prezinta procesul achizitiilor eficiente energetic si accentueaza aspectele relevante pentru fiecare etapa, informatii despre legislatia europeana si nationala si exemple practice. Aceasta formula s-a dovedit una de succes, intrucat documentul a fost preluat ca model si in celelalte state din sud-estul Europei si va fi promovat de partenerii externi ai proiectului.
Conferinta Regionala a adus in prim plan politicile si obiectivele europene si nationale pentru acest domeniu, atat din prisma documentelor strategice pentru perioada 2014 – 2020, cat si a finantarilor disponibile pentru proiectele de investitii. Evenimentul a beneficiat de prezenta unor lectori cu experienta in domeniul energiei durabile.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente