Marele castigator al „hartiilor verzi” subventionate de stat este grupul ceh CEZ, care a incasat 19 milioane de euro
Producatorii de energie verde au castigat astfel mai mult in sase luni din 2011 decat in tot anul trecut din schema de sprijin acordata de statul roman pentru aceste investitii. In linii mari, acesta este bilantul verde al primului semestru din 2011.
Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, in primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi in valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu valoarea inregistrata in intreg anul 2010 cand au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliana, solara, hidro si biomasa.
Comparativ cu primele sase luni din 2010, valorile sunt de 4 ori mai mari atat in cazul certificatelor verzi emise, cat si al banilor incasati de producatorii verzi. Certificatul verde reprezinta modul in care statul roman a ales sa sprijine investitiile in energiile regenerabile, fara acest mecanism proiectele eoliene sau solare nefiind rentabile. Fiecare astfel de certificat se emite in contul fiecarui MWh de energie produs si are deocamdata valoarea maxima de 55 de euro, minimul fiind de 27 de euro. Producatorii de energie verde care intra in posesia acestor certificate le vand mai departe catre furnizorii de energie care sunt obligati sa aiba un anumit procent de energie verde in electricitatea vanduta clientilor finali.
Eolienele la putere
Marii castigatori ai acestei scheme de sprijin in primele sase luni ale anului au fost cehii de la CEZ care au un parc eolian in localitatea dobrogeana Fantanele. Cehii au castigat peste 19 milioane de euro numai din aceste „hartii verzi”, fiind urmati de Energias de Portugal cu aproape 6 milioane de euro pentru doua parcuri eoliene din alte doua localitati dobrogene. Tot datele Transelectrica arata ca in primele sase luni ale anului s-a produs de doua ori mai multa energie eoliana decat in tot anul trecut si de aproape 50 de ori mai multa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut avand in vedere ca marile parcuri au fost conectate la retea in a doua parte a lui 2010.
In total, „morile de vant” au bagat in retea peste 559.000 MWh in primele sase luni, necesarul de consum pentru peste 460.000 de gospodarii in aceeasi perioada.
Tot producatorii de energie eoliana au fost cei care au luat cei mai multi bani din schema de sprijin pentru primele sase luni, in conturile lor intrand circa 31 milioane de euro, din cele peste 41 de milioane de euro cat au castigat toti producatorii de energie regenerabila sustinuti prin certificate verzi.
Seceta loveste in energia hidro
Energia hidro din micile unitati, singurele care intra in schema de sprijin prin certificatele verzi, a inregistrat insa o tendinta descrescatoare in primele sase luni din cauza precipitatiilor mai reduse. Astfel, datele Transelectrica arata ca in primul semestru s-au produs circa 99.800 MWh de energie hidro in unitati mici, care au fost rasplatiti cu un numar egal de certificate verzi in valoare de 5,4 milioane de euro. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia de energie hidro in unitati cu o capacitate instalata mai mica de 10 MW a fost cu 30% mai mica in prima jumatate a anului 2011.
Productia de energie solara a inregistrat la randul sau o evolutie spectaculoasa in primul semestru al anului fata de primele sase luni ale anului trecut. Astfel, panourile solare au produs circa 600 MWh, de peste 86 de ori mai mult comparativ cu primul semestru al anului trecut, cresterea fiind sustinuta de intrarea in functiune a unui parc solar dezvoltat de grupul cipriot Renovatio in Giurgiu, grupul avand si o fabrica de panouri solare la Satu Mare.
La mai mare
Desi banii castigati de producatorii de energie regenerabila in primul semestru din sistemul de certificate verzi sunt mai multi decat cei facuti in tot anul trecut, sumele pe care acestia la vor incasa din acest sistem sunt pe cale de a creste simtitor. Romania a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiei Europene privind schema de sprijin prevazuta prin Legea 220/2008 prin care numarul de certificate verzi alocat va varia in functie de tehnologia folosita. Astfel, in loc de un singur certificat verde indiferent de tehnologie, producatorii de energie eoliana vor primi doua, iar de energie solara vor primi cate sase, de exemplu.
Implementarea acestei scheme va duce la cresterea facturilor la electricitate cu circa 30% la nivelul anului 2017 si ar putea crea probleme pentru sistemul energetic din cauza caracterului incontrolabil al acestor energii. Pe de alta parte, sunt asteptate datorita acestei scheme proiecte de 5 miliarde de euro in perioada 2011-2013