Etapa a doua a programului Casa Verde a fost extinsa pana pe 30 septembrie

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis prelungirea cu 15 zile a perioadei de depunere a proiectelor in cadrul celei de-a doua etape a programului Casa Verde, pana pe 30 septembrie, in conditiile in care nu au fost anuntate inca proiectele castigatoare din prima etapa.casa verde

Pe 27 august, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara ca prima sesiune a programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului s-a incheiat cu depunerea a 151 de proiecte, aflate acum in analiza comisiei de evaluare.

Valoarea acestora insumeaza circa 100 milioane euro, a mai spus Nemirschi.

Bugetul total pentru cele doua etape ale programului Casa Verde este de 310 milioane lei (150 milioane lei, in prima etapa, respectiv 160 milioane lei in cea de-a doua).

Banii pentru acest program sunt administrati de autoritatile locale, de aceea, persoanele care doresc sa monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari, care apoi poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in program. De asemenea, primariile si consiliile locale pot depune proiecte pentru unitatile publice (camine de copii si de batrani, scoli, gradinite etc.) pe care le au in administrare sau in proprietate.

Finantarea nerambursabila, asigurata de Administratia Fondului pentru Mediu, se acorda in procent de pana la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ministrul Mediului a atentionat ca numai asociatiile de locatari care sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire pot beneficia de finantari prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debransat se pot racorda din nou.

Tinta programului vizeaza imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Romania va trebui ca in 2020 sa produca 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decat obtine in prezent din hidroenergie si biomasa.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente