Produsele biologice castiga tot mai multi adepti in Europa de Est

0
611
Cât la sut? din produsele BIO sunt cu adev?rat s?n?toase
Cât la sută din produsele BIO sunt cu adevărat sănătoase

Produsele obtinute fara pesticide si conservanti castiga tot mai multi adepti in Europa de Est, fapt concretizat in cresterea numarului de cafenele si restaurante bio din Romania si Bulgaria, al pietelor bio din Ungaria sau al raioanelor cu produse bio dn supermarketurile poloneze, relateaza AFP.produse biologice

„Tendinta generala arata o crestere a vanzarilor de produse biologice in tarile din fostul bloc sovietic. Numeroase magazine si retele de supermarketuri specializate au inceput sa se orienteze catre aceasta directie”, a declarat, pentru AFP, directorul de cercetare al biroului britanc de studii Organic Monitor, Amarjit Sahota.

Expertii chestionati de AFP au pus aceasta tendinta pe seama cresterii nivelului de trai pentru anumite categorii de populatie si a unui interes mai mare pentru o viata mai sanatoasa.

„In Romania, dupa revolutie a existat o fascinatie pentru McDonalds si Coca-Cola, ca urmare a lipsurilor indurate in perioada comunista, insa in prezent oamenii incep sa se indrepte incet spre produsele bio”, a declarat presedintele asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.

Totusi, produsele biologice nu reprezinta in prezent decat 1% din alimentele comercializate in Romania si Bulgaria, potrivit ministerelor de resort ale celor doua tari, iar consumul de astfel de produse este concentrat in cele doua capitale. Cresterea are insa un ritm sustinut, chiar si in perioada crizei, desi preturile pentru astfel de produse sunt de peste doua ori mai mari decat cele pentru produsele obisnuite.

De altfel, producatori bio importanti din Romania afirma ca „viitorul este biologic” si, in pofida efectelor crizei economice mondiale si a lipsei de subventii europene, multe persoane au hotarat sa urmeze aceasta cale. Romania nu a reusit sa convinga autoritatile de la Bruxelles ca a pus in practica un mecanism viabil pentru a primi subventii in acest domeniu.

Potrivit ministerului Agriculturii din Romania, in acest an 240.000 de hectare ar fi trebuit sa fie cultivate cu produse biologice. Peste 4.000 de fermieri inregistrati in 2008 au produs 261.000 tone de produse biologice.

In Polonia, suprafetele cultivate biologic au crescut cu 60%, la 470.000 de hectare si ca urmare a subventiilor europene mai mari pentru acest an.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.