Ofertele pentru selectarea investitorilor, depuse cu o zi inainte
Nuclearelectrica va contracta servicii de consultanta pentru evaluarea valorii de piata a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, contract estimat la 500.000 de euro, fara TVA, termenul final pentru depunerea ofertelor fiind 26 octombrie. Ofertantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a putea participa la licitatie, inclusiv o cifra medie de afaceri de 1,5 milioane euro si experienta in domeniu, potrivit unui anunt de licitatie al Nuclearelectrica.
Criteriul de atribuire a contractului va consta in oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, in care pretul va reprezenta 70%, iar experienta in evaluarea activelor si termenul de predare a lucrarii cate 15% din valoare.
Totodata, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavoda asteapta oferte pentru selectarea investitorilor care vor participa la construirea grupurilor 3 si 4, termenul limita pentru depunerea documentelor fiind 25 octombrie, cu o zi inainte de data pana la care societatea asteapta oferte pentru evaluare. Procedurile vor fi incheiate la inceputul anului 2008, in asa fel incat lucrarile sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Buna functionare si dezafectarea, estimate la 3,6 mld. euro
Dupa ce vor fi construite, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda au nevoie de implementarea mai multor proiecte pentru a da randamentul asteptat. Functionarea lor este strict conditionata de asigurarea apei de racire din Canalul Dunare-Marea Neagra, respectiv realizarea proiectului „Imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare intre Calarasi si Braila”, care poate implica si constructia hidrocentralei de la Macin. Valoarea acestui studiu a fost estimata la 1,64 milioane euro, din care 1,23 milioane euro reprezinta finantarea ISPA.
Se impune si realizarea interconexiunilor de evacuare, a hidrocentralei de la Tarnita, precum si conectarea la Sistemul Energetic National (ale caror costuri se ridica la aproximativ un miliard de euro), dar si extinderea interconexiunilor cu alte piete (cablul electric submarin Constanta – Istanbul, aproximat la 400 milioane euro). In afara acestor cheltuieli, sunt de mentionat si cheltuielile legate de dezafectarea reactoarelor nucleare dupa expirarea perioadei de functionare (660 milioane euro). Un simplu calcul arata ca, in afara cheltuielilor de constructie a reactoarelor – estimate la 2,2 mld. euro -, vor mai fi investiti cel putin 3,6 mld. euro pentru buna lor functionare si, ulterior, dezafectarea si depozitarea deseurilor radioactive.
Societatea va emite obligatiuni de 1,5 mld. euro
La inceputul lunii ianuarie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara ca societatea de proiect care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 va emite obligatiuni de aproximativ 1,5 miliarde euro. Potrivit acestuia, din cele 2,2 miliarde euro necesare constructiei celor doua reactoare, aproximativ 700 milioane euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni a companiei de proiect. Potrivit lui Vosganian, 30% din capitalul social al companiei de proiect, circa 700 milioane euro, va fi impartit intre investitori, iar restul va fi atras prin intermediul emisiunii de obligatiuni. In opinia ministrului, toate companiile investitoare va trebui sa aiba ratinguri foarte bune.
„Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 va insemna un spor al productiei de energie electrica ce va face ca, in anul 2014, structura productiei de energie din Romania sa fie urmatoarea: 28-30 la suta productie pe baza nucleara, 33 la suta productie pe baza regenerabila (hidro si surse neconventionale), iar diferenta pe baza de carbune, gaze naturale si pacura”, a explicat Vosganian.
Producator independent de energie electrica
Investitorii interesati trebuie sa asigure participarea cu numerar la capitalul social al societatii nou constituite, care va functiona ca un producator independent de energie electrica, dar nu cu mai putin de 50 milioane de euro, urmand ca ponderea fiecarui actionar in societate sa fie determinata pe baza de negociere si aprobata prin actul normativ de constituire a noii societati.
Investitorii selectati, dupa ce vor depune oferte angajante, vor participa la infiintarea unei companii cu capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita „compania de proiect”. Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea, fiecare, o putere instalata de 720 MW.
„Aceste societati vor plati si prelua energia electrica de la societatea comerciala nou infiintata si, la randul lor, vor deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energie electrica pentru nevoi proprii”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.
15 firme, interesate sa investeasca
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si functioneaza in prezent cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna septembrie. Pentru unitatile 3 si 4, procesul de selectie a investitorilor a inceput anul trecut si a ajuns in etapa negocierilor, insa autoritatile au decis sa reia procedurile. Cele 13 firme si consortii selectate anul trecut sunt AES Corporation (SUA), Alro Slatina, consortiul Ansaldo (Italia) – AECL (Canada), consortiul Unit Investments (Luxemburg) – Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Group Suez/Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti, ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania) si consortiul TESS Conex-ASAM Iasi, care insa s-a retras.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, printre firmele interesate sa intre in proiect, altele decat cele 13 de anul trecut, se numara producatorul de tevi Tenaris Silcotub Zalau, producatorul de ciment Lafarge, Mittal Steel Galati si Electricite de France.
Sursa: Curierul National