Exploatarea de cupru din Rosia Poieni din Apuseni ar putea ajunge o noua Rosie Montana de vanzare

Rosia Poieni, ar putea intra pe mana celor de la Rosia Montana Gold Corporation

Motto Bogatiile de interes public ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietatii publice (Constitutia Romaniei, art. 136)

Exploatarea de cupru din Rosia Poieni din Apuseni ar putea ajunge o noua Rosie Montana de vanzare, avertizeaza Grupul pentru Salvarea Rosiei Montane din Academia de Studii Economice, relateaza Formula As. Si, ca situatia sa fie complet oabla, cei pe mana carora ar putea intra – Barrick Gold Corporation – detine si un important pachet de actiuni la RMGC.


Ultima mare companie de stat din judetul Alba, “SC Cupru Min SA Abrud”, infiintata in 1999, va fi privatizata. Asa cum, in urma cu 14 ani, ministrul PD, Radu Berceanu acorda fara licitatie unor asa-zisi canadieni licenta de exploatare pentru Rosia Montana, tot astfel actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, scoate la privatizare ultima mare resursa minerala strategica a tarii. Anuntul privind privatizarea exploatarii miniere este surprinzator, avand in vedere ca, in cele 10 luni de la repornirea activitatii, societatea a trecut de la pierderi  de 2,5 milioane de lei, la profit de 1,7 milioane de lei.

Motivand ca decizia de privatizare ar fi fost impusa de FMI, Romania, care deja nu mai are petrol, gaze, aur, uraniu, fier, neferoase, lemn etc., isi vinde si zacamintele de cupru – metal al carui pret a crescut pe pietele mondiale.

 

Mina are patru licente de exploatare active la Rosia Poieni: de minereu de cupru, de minereu de cupru cu continut scazut, de andezit si de calcar. Practic, Cupru Min SA Abrud este cel mai mare producator de concentrat de cupru din Romania. Reluarea activitatii, la 1 decembrie 2009, dupa aproape un an de la intrerupere, a fost posibila ca urmare a platii in avans a unei cantitati de concentrat de cupru, de catre partenerul comercial al societatii. Reluarea activitatii la Rosia Poieni a avut legatura directa cu evolutia pretului la cupru pe piata internationala. Decat sa investeasca 100 de milioane de euro pentru retehnologizare si modificarea fluxurilor de productie, bani pe care i-ar scoate din vanzarea cuprului extras in cateva luni, statul/guvernul prefera sa o instraineze. Specialistii locali, formati in decenii, risca sa fie inlaturati de strainii adusi de “Barrick Gold Corporation” – compania nord-americana competitoare, cu cele mai mari sanse, care detine si un important pachet de actiuni la RMGC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *