Exxon Mobil ar putea plati o amenda de peste un miliard de dolari

Exxon Mobil, cel mai mare grup petrolier american, risca sa plateasca o amenda de peste un miliard de dolari, in urma unei anchete desfasurate de autoritatile statului Texas. exxon

Potrivit unui comunicat citat de The Wall Street Journal si preluat de Mediafax, exista suspiciuni conform carora gigantul industriei petroliere ar fi umplut cu gunoaie, noroi si explozibili mai multe puturi abandonate, astfel incat ceilalti producatori de petrol sa nu poata exploata locatiile respective.

„Exxon a comis incalcari irefutabile, intentionate si flagrante ale legislatiei care reglementeaza zacamintele petrolifere”, se arata in comunicat.

Purtatorul de cuvant al Exxon Mobil, Margaret Ross, sustine, insa, ca „acuzatiile sunt nefondate si deseneaza o imagine falsa a situatiei, care induce in eroare”.

Acuzatiile vin in contextul unei dispute mai vechi pe care Exxon Mobil o are cu o familie de proprietari de terenuri din Texas, de la care grupul industrial a inchiriat zacaminte petroliere in anii ’50.

In 2008, Exxon Mobil Corp a inregistrat un profit record pentru o companie americana, de 45,2 miliarde de dolari, in ciuda pierderilor dramatice, de 33%, suferite in ultimul trimestru al anului. Profitul Exxon Mobil crescuse insa semnificativ in trimestrul al treilea, cu 58%, la 14,9 miliarde dolari, de la 9,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2007.

Precedentul record de profit anual a fost stabilit tot de compania Exxon, in 2007, si se ridica la 40,6 miliarde de dolari.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *