In urma cu sase ani, Viorel Stepa si Marian Tudor alegeau Bulgaria pentru o afacere mai putin cunoscuta la noi, insa foarte populara in Vest: cultura de aronia (scorus). Planurile celor doi fermieri pun pe radarul afacerii si Romania: numai anul acesta vor sa infiinteze aici 2-3 plantatii.
Viorel Stepa (60 de ani) si inginerul agronom Marian Tudor (46 de ani) s-au cunoscut in urma cu cativa ani pe Internet si la scurt timp au decis sa puna bazele unei afaceri pornite dintr-o pasiune comuna: aronia, un fruct antioxidant, bogat in vitamine si minerale. Au ales Bulgaria deoarece exista o traditie in acest domeniu, plantele se comportau bine la clima locala si in plus sistemul fiscal era mult mai avantajos – impozit de profit de 10% si o subventie la hectar mai mare decat in Romania (600-700 de euro pe hectar de plantatie eco).
Au arendat la inceput un hectar de pamant pe care au plantat 2.000 de arbusti de aronia. Investitia in amenajarea unui hectar de plantatie poate fi cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro, costurile variind in functie de materialul saditor, varsta arbustilor, sistemul de irigare, fertilizarea.
Investitia poate fi recuperata in circa doi ani de cand plantatia intra pe rod.
Aronia este un arbust originar din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1.000-1.200 de metri. Planta rezista pana la temperaturi de pana la minus 30 de grade Celsius, insa are nevoie de apa. Fructele sunt mici, de culoare neagra sau rosie, cu un gust amarui.
“Aronia sau afinul Canadian este un arbust cu proprietati miraculoase. Produsele lui – suc, sirop, gem, fruct uscat – dau rezulate imediate in ceea ce priveste sanatatea noastra. Un singur exemplu clar – fructele de aronia s-au folosit in hrana cosmonautilor rusi”, spune Viorel Stepa.
Aronia contine o cantitate mare de antioxidanti, de 15 ori mai multi decat afinele sau rodiile, respectiv un continut mare de proantocianine (prezente si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul). In plus, fructele contin vitamina P, care ajuta la fixarea vitaminei C in organism si de 5 ori mai multa vitamina C decat strugurii.
In prezent, cei doi agricultori cultiva 10 hectare de aronia in Bulgaria, un hectar de plantatie in Teleorman si detin o pepiniera cu 30.000 de plante in Giurgiu, pe o suprafata de un hectar de pamant. De pe suprafata de 10 hectare cei doi au recoltat anul trecut 30 de tone de fructe, sub asteptari in conditiile in care 2012 a fost un an secetos, explica Stepa.
Jumatate din productia de fructe crude este transformata in suc, sirop, gem, miere cu aronia sau aronia macinata, iar cealalta jumatate este valorificata sub forma de fructe uscate destinate consumului, industriei farmaceutice si industriei cosmetice.
Aronia produce fructe din primul an de la infiintare. Planta ajunge la maturitate in anul patru sau cinci.
Cei doi agricultori intentioneaza sa incheie pentru inceput contracte cu 100 de farmacii si aproximativ 200 de magazine naturiste pentru a comercializa sucurile, siropurile sau mierea cu aronia.
Planurile vizeaza pentru acest an infiintarea a cel putin doua plantatii de aronia si in Romania. Pentru inceput cei doi agricultori au ales Mangalia pentru realizarea unui lot demonstrativ de aronia, care va include si un sistem de picurare si panouri, o alta zona interesanta fiind Bucovina.