FanFest anunta patru zile de evenimente culturale la Rosia Montana

FanFest anunta patru zile de evenimente culturale la Rosia Montana
FanFest anunta patru zile de evenimente culturale la Rosia Montana

FanFest a intrat in linie dreapta! Mai putin de o doua saptamani ne despart de cea de-a opta editie a festivalului campaniei Salvati Rosia Montana. Zeci de evenimente sunt in pregatire, participantii fiind asteptati sa ia parte intre 15 si 18 august la concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expozitii, filme, literatura, tururi ghidate, targ taranesc, o zona dedicata copiilor si un forum social de activism.
Concerte cu mesaj social

Artistii cu mesaj social si atitudine critica iau parte si in acest an pro-bono la FanFest. Vor continua  sa provoace, sa scuture constiinte pentru trezierea la lumea reala, lumea din versurile si muzica lor, lumea Rosiei Montane, a protestelor impotriva gazelor de sist, lumea abuzurilor politienesti, a tinerilor fara viitor, a batranilor dormind in scari de bloc, a functionarilor corupti si a politicienilor si mai corupti. Fara a fi o lume frumoasa, artistii spun povestea lumii in care traim. Si tot ei, ce tin viu spiritul civic, s-au anuntat responsabili de ritmurile muzicale ale festivalului:

Mushroom Story / Luna Amara / Norzeatic & Avant’N’Gard / Blanoz / IPR /Aria Urbana /Travka / Sky Swallows Challenger / ZadaR / Trei parale / Shadowbox / Celalalte Cuvinte/ Methadone Skies / Burning Table / Kaleidonescu / Omu Gnom / Justice Nowhere / Theory of Mind / DJ’s: ZO (Subfeleac) / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Deeproots / Kiddiez / Limun / Mad Liquid / Nerub / Padre / Phase3 / Dj Socol / Nicotine Nuns / Mark.

 

In asteptarea FanFest, Mihnea de la Luna Amara isi liciteaza trompeta pentru strangerea de fonduri necesare festivalului, iar Norzeatic si IPR, fiecare in parte au dedicat Rosiei Montane cate o piesa insotita de un videoclip.
Teatru Civic

Anul acesta la FanFest sectiunea de teatru si performance anunta reprezentatii, instalatii audio, circ in strada si ateliere cu mesaj social. Publicul este invitat sa creeze, alaturi de artisti, un spatiu social comun in care Rosia Montana este in prim plan.

Compania italiana Motus va realiza un performance si ateliere dedicate participarii lor in cadrul FanFest, intitulat „Is this land mine?”. Proiectului i se vor alatura si artistii activisti de la Teatro Valle Occupato (TVO), de asemenea din Italia. In completare, CIRCA propune o serie de interactiuni cu publicul care sa-i faca din nou pe clovni periculosi, sa-i aduca inapoi in strada, sa le redea spiritul critic, de nesupunere civica si functia sociala care au avut-o o data: capacitatea de a deranja, critica si vindeca societatea. Maria Balabas revine la festival cu o naratiune sonora bazata pe inregistrari de teren facute la Rosia Montana in 2012 – FanFest sound story. Programul include si un spectacol de teatru documentar „Del duma, Vorbeste-le despre mine” in care povestile a patru femei de etnie roma se imbina cu muzica traditionala romani. In incheiere, Vera Ion prezinta one-woman show-ul„Refuz sa cresc. Daca puteti face o mica donatie” ce descrie anxietatea si razboiul continuu cu ei insisi pe care il traiesc tinerii din Romania, neintelegand care sunt locul si valoarea lor intr-o societate in care e aproape imposibil sa supravietuiesti daca lucrezi ca artist. ‘Legamant copacului’ este un atelier de improvizatie teatrala prin intermediul caruia actorul Paul Socol propune publicului interactiunea senzoriala cu natura din Rosia Montana.

 

Evenimente speciale la FanFest

Evenimentele speciale reunesc proiectii de filme mute acompaniate de muzica live, concerte de orga, percutie orientala si sud americana si proiectii foto. The Windeste un experiment cvasi-improvizat, live, de (re)construire a coloanei sonore a filmuluiVantul (SUA, 1928). Restaurarea orgii de la Biserica Unitariana din Rosia Montana prilejuieste reinaugurarea sa printr-un concert al Ciprianei Smarandescu.Soapte si povesti din nopti inchipuite aduce la festival interferente muzicale persano-afro-americane. Iar Geamana Tripping prezinta un proiect inedit: Dan Tautan a vizitat Geamana si a facut fotografii, surprinzand intr-o maniera realista si apasatoare un sat ce isi traieste ultimile clipe – Geamana, satul distrus de exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Agonia redata vizual este intregita de concertul formatiei Junetrip.

Teatru Civic este un proiect cultural finatat de Administratia Nationala a Fondului Cultural.

Programul festivalului va fi actualizat permanent pe pagina www.fanfest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *