Fenomen incredibil: Un nou ocean se formeaza in Africa

Africa este martora nasterii unui noi ocean, potrivit oamenilor de stiinta de la Royal Society. Geologii care lucreaza in zona etiopiana spun ca oceanul va dispersa continentul african in doua parti, desi fenomenul se va petrece in aproximativ 10 milioane de ani.ocean in Africa

Liderul cercetarii, Tim Wright, si autorul unei expozitii Summer Exhibition a Royal Society, descrie evenimentul drept ceva cu adevarat incredibil, scrie BBC News.

Obisnuita sa inteleaga schimbarile planetei pe o scara a timpului de milioane de ani, echipa internationala a oamenilor de stiinta, incluzandu-l pe doctorul Wright, a observat schimbari uimitoare in ultimii cinci ani in Africa, unde continentul se crapa, literar vorbind, chiar sub picioarele lor.

In 2005, o falie de aproximativ 60 de km lungime si larga de opt metri s-a format intr-o perioada de doar zece zile.

Magma care este foarte aproape de suprafata a creat ruptura. Eruptiile subterane continua si in ziua de astazi, iar in cele din urma, varful Africii se va rupe si un nou ocean se va forma. Astfel ca, in 10 milioane de ani Africa va fi despartita in doua.

“O Africa mai mica”

Doctorul James Hammond, un seismolog de la Universitatea Bristol – care lucreaza in Africa, spune ca parti din regiune se afla sub nivelul marii, iar oceanul este taiat de un bloc de 20 de metri de pamant in Eritreea.

“In cele din urma, acesta se va risipi. Marea va inunda zona si va incepe formarea unui nou ocean”, a spus el.

“In final, parti din sudul Etiopiei si Somaliei se vor indeparta, vor forma o noua insula, astfel ca vom avea o Africa mai mica si o mare insula care pluteste in Oceanul Indian”, a completat doctorul.

Cercetatorii spun ca sunt extrem de norocosi ca pot fi martorii formarii unui nou ocean, proces care in mod normal se petrece pe fundul marilor si oceanelor. Echipa de cercetatori spera ca observarea acestor fenomene ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum se formeaza hazarduri naturale precum cutremurele sau eruptiile vulcanice.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente