Cat ne costa sprijinul pentru energia verde

Investitorii in productia de energie din surse regenerabile vor primi mai multe stimulente, odata cu modificarea legislatiei din domeniu. Actul normativ a fost trimis presedintelui tarii, pentru promulgare. Peste jumatate de miliard de euro este suma necesara doar pentru sustinerea energiei eoliene care poate fi preluata de actuala retea.energia verde

Directiva europeana privind promovarea resurselor regenerabile de energie stabileste o tinta de 20% pentru ponderea energiei nepoluante in consumul total de electricitate din anul 2020 la nivel comunitar. Romania si-a luat insa angajamentul de a ajunge la o pondere de 24%. Aceasta in conditiile in care, in 2005, hidrocentralele si biomasa folosita in mediul rural produceau deja energie nepoluanta care inseamna 17% din consum.

Prin legislatia elaborata atunci, producatorii de energie regenerabila primesc cate un certificat verde pentru fiecare MWh livrat in retea, certificate pe care le pot valorifica pe o piata specializata. In acelasi timp, furnizorii sunt obligati sa cumpere un anumit numar de certificate, proportional cu energia comercializata.

Mai multe certificate verzi

Insa, de atunci, s-au construit doar cateva turbine eoliene si hidrocentrale mici. Astfel ca Romania a schimbat legislatia care incuraja investitiile in acest domeniu, acordand mai multe certificate verzi producatorilor prin Legea 220 din 2008, act normativ care nu a putut fi aplicat din lipsa avizului Comisiei Europene.

La mijlocul acestei luni, parlamentarii au aprobat modificarea legii, clarificand anumite aspecte care au facut imposibila aplicarea ei pana acum si, totodata, majorand numarul certificatelor pe care le primesc investitorii.

Astfel, producatorii de energie eoliana primesc doua certificate verzi pana in 2017 si unul din 2018 pentru fiecare MWh livrat in retea. Pentru energia electrica produsa in microhidrocentralele noi, producatorii au dreptul la trei certificate pentru fiecare MWh, doua certificate daca microhidrocentralele sunt retehnologizate si un astfel de document pentru 2 MWh, daca centralele nu au fost modernizate.

Pentru producerea de energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala se acorda trei certificate. Cele mai multe astfel de documente, respectiv sase, vor primi producatorii de energie electrica solara (energie fotovoltaica), intrucat investitiile in acest fel de centrale sunt foarte mari.

Noul act normativ stabileste si faptul ca furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Legislatie atractiva

„Legislatia pe care a pre-g-atit-o- Romania este una dintre cele mai avansate si atractive din Europa”, a declarat pentru „Adevarul” Carmen Neagu, director general pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al GE Energy.

Intr-adevar, luand doar exemplul eolienelor, pretul obtinut pentru un MWh va fi triplu fata de energia traditionala, intrucat, la pretul propriu-zis al energiei, de circa 35 de euro, se adauga valoarea celor doua certificate verzi.

Insa si costurile instalarii unui MW eolian sunt duble fata de o centrala clasica, depasind chiar 1,5 milioane de euro. Daca vorbim de energia fotovoltaica, pretul acesteia creste chiar de sapte ori fata de energia clasica, insa si costurile instalarii unui astfel de echipament sunt pe masura. Cine plateste toate aceste stimulente? Toti consumatorii din Romania, inclusiv populatia.

Potrivit calculelor „Adevarul”, in momentul in care vor fi instalate capacitati eoliene de 4.000 de MW, cat este capacitatea de preluare a actualului sistem energetic national, suma necesara pentru acordarea stimulentelor pentru producatori depaseste 700 de milioane de euro pe an, in cazul in care certificatele sunt vandute la valoarea maxima.

Astfel ca fiecare din cei 8,5 milioane de consumatori de energie din Romania vor contribui la sustinerea eolienelor cu 80 de euro anual, prin pretul final al energiei.

Patru miliarde de euro din vant

Printre companiile mari care au proiecte avansate in Romania se numara CEZ, Iberdrola, Enel, Energias de Portugal si Petrom, investitiile acestora insumand aproape patru miliarde de euro. Anul acesta se asteapta punerea in functiune a unor capacitati eoliene cu puteri intre 400 si 600 de MW.

Oricine poate produce energie

Noua lege ofera si posibilitatea persoanelor fizice de a beneficia de aceasta schema de sprijin, nu doar firmelor. Academicianul Ionut Purica, expert in domeniu, vede in acest lucru o compensare a faptului ca toti va trebui sa sustinem energia verde.

„Orice persoana are posibilitatea, prin aceasta lege, sa produca energie si sa beneficieze de certificate verzi”, a explicat Purica. Chiar si asa, procesul de realizare a unei astfel de investitii este greoi, fiind necesare 47 de aprobari de la peste 20 de institutii.

„Intregul lant de avizare dureaza foarte mult, chiar si 18 luni. Pot trece trei ani pana la finalizarea proiectului”, a spus Dana Duica, director executiv al Asociatiei Energiei Eoliene din Romania.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *