Orice pescar poate sa va spuna ca nu poti sa prinzi pastravi in Delta sau moruni in ape de munte. Cand colo, un intreprinzator a dovedit ca afirmatia este doar pe jumatate adevarata.
El a reusit sa aclimatizeze sturioni in Muntii Fagaras, in lacuri alimentate de Paraul Balea. Si, desi mai are doi ani pana va recolta primul kilogram de caviar, se pregateste acum sa isi dubleze ferma cu bani din fonduri europene.
Pentru ca aclimatizarea sturionilor a fost un succes, proprietarul vrea sa faca mai mult: „Vrem sa dezvoltam aceasta mica ferma intr-o mare ferma. Pentru aceasta tebuie sa accesam fonduri europene. Valoarea totala a investitiilor este de cinci milioane de euro,” spune Nicolae Neagoe, proprietarul fermei piscicole.
Pentru a demara proiectul, va lua un credit de la banca, insa numai daca ii va fi aprobata finantarea europeana. Are sanse mari pentru ca, dupa extinderea fermei, va trebui sa mai angajeze oameni: „In momentul in care un astfel de proiect are un impact mai mare din punct de vede social astfel incat creaza mai mult locuri de munca va obtine si puncte mai multe,” il incurajeaza Florentina Tavalica, director de banca.
Proprietarul fermei incearca acum sa aclimatizeze cega si morunul siberian.
Pana vor ajunge sa produca icre, pestii sunt hraniti non stop cu ajutorul a 12 dispozitive automate cu baterii solare, sub care sunt instalate camere video subacvatice.
Pana ajung la maturitate, pestii mananca hrana in valoare de un milion de euro. Prima recolta de icre negre ii va aduce insa proprietarului peste patru milioane de euro, iar extinderea fermei cu bani europeni ii va dubla productia.
Sursa: Stirile PRO TV