Filmele 3D pot provoca dureri de cap

Impatimitii tehnologiei 3D ar trebui sa isi faca mai intai un control oftalmologic, deoarece risca o durere de cap cu adevarat „tridimensionala”, avertizeaza expertii americani.filme 3D

Popularitatea tot mai mare a filmelor tridimensionale este o adevarata mana cereasca pentru unii cinefili, in timp ce persoanele ce au probleme cu vederea s-ar putea alege cu dureri de cap, dupa o sesiune 3D prelungita, informeaza Reuters.

„O multime de persoane au probleme minore de vedere, cu care creierul nu intampina dificultati, in circumstante normale. Dar in cazul unei experiente 3D, situatia se schimba. Efortul depus de creier este mai mare, iar de aici la o durere de cap nu este decat un pas”, a explicat doctorul oftalmolog Michael Rosenberg.

„Iluzia indusa de tehnologia tridimensionala nu poate fi procesata in acelasi timp de creierul si ochii umani. Daca vederea este si putin slaba, atunci va fi nevoie de un efort si mai mare din partea creierului. De aici apare durerea de cap”, spune medicul oftalmolog Deborah Friedman.

Desi nu exista studii care sa urmareasca frecventa durerilor de cap provocate de filmele 3D, purtatorul de cuvant al unui distribuitor de echipamente 3D pentru cinematografe, spune ca durerile de cap si senzatia de greata au fost principalele motive pentru care tehnologia nu s-a dezvoltat mai mult.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *