Fluturii din zona centralei nucleare Fukushima si cele doua generatii urmatoare au suferit mutatii din cauza radioactivitatii, au descoperit cercetatorii japonezi, citati de AFP.
La aproximativ 12% din micii fluturi albastri din familia Lycaenidae expusi radioactivitatii in stare de larve in timpul catastrofei nucleare din martie 2011 au dezvoltat anomalii, in special aripi mai mici si o malformatie a ochilor, au explicat cercetatorii.
Aceste insecte, lovite de radiatii nu departe de centrala Fukushima Daiichi (nord-est) in mai, respectiv la doua luni dupa accident, au fost ulterior crescute in laboratoare, pentru reproductie. Aproximativ 18% din generatia urmatoare au dezvoltat probleme similare, a subliniat Joji Otaki, profesor la Universitatea Ryukyu din Okinawa (sud).
Proportia a crescut la 34% pentru generatia a treia, in conditiile in care oamenii de stiinta au adus un fluture sanatos dintr-o alta regiune pentru inmultire cu fluturii din Fukushima.
La sase luni dupa dezastru, un nou lot de fluturi a fost prins in apropiere de Fukushima Daiichi, rata de anomalie fiind masurata la 52%, a precizat Otaki.
Oamenii de stiinta au realizat si un test asupra unei populatii de fluturi neafectati de radiatiile de la Fukushima. Insectele au fost expuse la doze slabe de radioactivitate si s-a constatat aceeasi proportie de anomalii ca la prima generatie de fluturi de la Fukushima.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate in Scientific Reports, o revista online difuzata de Nature.
„Am tras concluzia clara ca radiatiile emise de centrala de Fukushima Daiichi au afectat genele fluturilor”, a subliniat Otaki.
El a avertizat insa ca rezultatele studiului trebuie privit cu precautie, precizand ca acest efect a fost observat doar asupra fluturilor, nefiind observate efecte similare la nicio alta specie de animale sau la oameni.
Echipa sa va efectua noi experiente asupra altor animale.
Nicio persoana nu a fost ucisa direct de radiatiile provocate de accidentul de la Fukushima, dar locuitorii din regiune si muncitorii care au lucrat la centrala se tem de efectele pe termen lung.
ONG-urile afirma ca efectele radiatiilor s-au transmis asupra mai mult generatii de oameni din Hiroshima si Nagasaki (sud-vest), dupa lansarea de bombe atomice de catre americani, in august 1945, la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial.