Pietele internationale traverseaza o conjunctura mai rar intalnita, situatie care sugereaza o continuare pe termen nedefinit a scumpirii petrolului, reiese dintr-o analiza realizata pentru „Adevarul“ de Dan Berendel – trader international si proprietar al Master Chem Oil. El a remarcat ca recentele sedinte de politica monetara ale BCE si FED n-au avut efectele asteptate de investitori.
Opinia potrivit careia „Zona euro este un proces ireversibil“ a fost enuntata acum mai bine de doua saptamani de italianul Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). Pietele financiare au reactionat pozitiv si apoi au asteptat cu nerabdare sedinta de politica monetara a organismului european din 2 august 2012. Au sperat ca vor urma mai multe precizari cu privire la actiunile viitoare ale Bancii Centrale Europene. Sedinta de politica monetara a BCE a avut loc la numai o zi dupa cea a Federeal Reserve (FED) din SUA. Asteptarile au fost mari si in privinta unui nou plan de stimulare monetara a economiei americane (QE3).
Asteptare in locul temperarii
Rezultatul a fost unul dezamagitor. FED nu a facut nici o precizare in privinta unui nou program de stimulare monetara a economiei americane, in timp ce presedintele BCE nu a facut nici o precizare in privinta lansarii unor actiuni concrete de stimulare pentru economia europeana.
Practic, nimic nou! Pietele financiare nu au inregistrat scaderi, ci au ramas in asteptare! Urmau sa apara datele din luna iulie 2012 privind evolutia somajului in SUA, date care au fost publicate vineri, 3 august. De aproape un an de zile, pietele financiare au tranzactionat, au mizat pe probabilitatea ca FED sa implementeze sau nu un nou program de stimulare. Teoretic, trei luni consecutive de crestere a ratei somajului si de scadere a numarului de persoane angajate in economie semnaleaza o posibila reintrare in recesiune a economiei. Plus ca foarte multe comentarii din partea autoritatilor americane au fost de parere ca ritmul de crestere al economiei SUA nu este cel dorit. Adica ar dura 8 pana la 10 ani ca sa se ajunga din nou la parametrii macroeconomici de dinaintea crizei din 2008, arata traderul.
Statistici pozitive, reactii ciudate
Datele publicate privind somajul in SUA pentru luna iulie 2012 au fost „mixte“, respectiv rata somajului a crescut de la 8,2% la 8,3%, in timp ce numarul de angajati a crescut de la 111.000 la 172.000 (fara sezonieri) in luna iunie 2012. Adica mult peste previziunile analistilor, care indicau o scadere drastica a numarului de angajati! Astfel ca datele economice au fost mai bune decat asteptarile pietei, dilema ramanand interpretarea lor in relatie cu evolutia pretului la titei. Date economice fiind pozitive, pretul la titei ar trebui sa creasca! In acelasi timp, insa, scad sansele implementarii unui nou program de stimulare monetara. Iar pretul titeiului s-a tranzactionat timp indelungat in asteptarea acestui eveniment! Este astfel posibil ca si cresterea pretului la titeiul de tip Brent, specific spatiului european, sa fi luat deja in calcul aceste evolutii economice pozitive?
Reactia pietelor a fost una ciudata. Moneda americana s-a depreciat fata de moneda euro. Indicii burselor din SUA au crescut. Pretul la titei a crescut si el usor…
Ce se intampla dupa spargerea unui interval
In ultimele doua saptamani ale lunii iulie 2012, pretul la titeiul de tip Brent a ramas in intervalul de variatie 104,5-106,75 dolari SUA/baril (n.n.- 1 baril reprezinta 158,98 litri). A acumulat tensiune si – asa cum s-a mai intamplat – in momentul in care pretul „sparge“ acest interval, cresterea sau scaderea nu pot fi decat semnificative! Consecinta a fost ca in decurs de patru zile pretul la titeiul de tip Brent a crescut cu sapte dolari barilul, atingand un maxim de 113,20 dolari SUA/baril. A trecut foarte usor peste nivelul psihologic de 110 si este foarte posibil ca aceasta crestere sa si continue, estimeaza Dan Berendel.
Configuratie rara pe piata petrolului
Corelat cu variatia altor produse ale pietelor financiare, cresterea consemnata in cazul petrolului este semnificativa. Indicii burselor au crescut mult mai putin. Cursul de schimb euro/dolar SUA a ramas stabil in intervalul 1,23-1,24, iar volumele pentru care a crescut au fost mai mici cu 20-25% fata de media zilnica din ultima perioada. Pretul la titeiul de tip Brent pentru contractele de tip futures cu scadenta in luna septembrie este mai mare cu aproape 1,7-1,8 dolari fata de contractele futures cu scadenta in luna octombrie. Piata este intr-o situatie de asa-zis Backwardation. Asta semnaleaza numai o cerere prompta sau pe termen scurt pentru Brent. Formatiunea de „Backwardation“ se intalneste destul de rar in piata, situatia de regula fiind cea opusa, denumita tehnic formatiune de tip „Contango“.
Pozitiile speculative s-au inmultit. Ce urmeaza?
Proprietarul Master Chem Oil a observat ca, pana la 31 iulie 2012, numarul pozitiilor speculative de netto-long la titeiul de tip Brent a crescut la 78,7 mii de contracte, un maxim al ultimelor zece saptamani. In acelasi timp, diferenta dintre pretul titeiului de tip WTI, specific zonei americane, si titeiul de tip Brent a juns la aproape 19 dolari SUA – un alt maxim al ultimilor trei luni. Din aceste corelatii reiese clar ca motivul cresterii nu poate fi dat numai de datele economice pozitive venite din SUA privind somajul sau de asteptarile pietelor financiare ca autoritatile din Europa sau SUA sa implementeze masuri de stimulare monetara a economiei!
Explicatia ar putea fi si faptul ca in luna septembrie 2012, datorita intrarii in revizii tehnice pentru mai multe saptamani a unor instalatii petroliere care deservesc cele mai mari campuri petroliere din Marea Nordului, se preconizeaza ca productia de titei din aceasta zona sa ajunga la un minim al ultimilor cinci ani. Astfel oferta va scadea pe termen scurt! Exista, de asemenea, si riscul ca evenimentele din Siria sa ia amploare si sa se intinda si in alte state ale Orientului Apropiat.
Refuzul Iranului de a stopa programul de cercetare nucleara este inca prezent. Ole Hansen, expert al Saxo Bank, citat de site-urile de specialitate, este de parere ca: „Riscurile geopolitice reprezinta in continuare un pericol pentru aprovizionarea globala, fiind compensat insa prin scaderea cererii din partea statelor in curs de dezvoltare, dar si a celor industrializate“.
Diferente mari pe scadente
De ce creste foarte mult doar contractul de tip futures cu scadenta in luna septembrie si de ce diferenta dintre acesta si urmatoarele scadente ale aceluiasi tip de contracte a crescut insistent si se afla aproape de maximul pentru acest an? Traderul arata ca, daca piata vrea sa se protejeze pentru o eventuala crestere a pretului la Brent, logic ar fi, probabil, sa incerce sa se protejeze tranzactionand, adica cumparand contracte de tip futures cu scadenta mai lunga decat luna septembrie.
Piata este inca in asteptarea unor masuri concrete de stimulare economica din partea autoritatilor americane sau europene. Mai mult, datele publicate privind productia industriala si vanzarile cu amanuntul din China au fost mai slabe decat cele anterioare (negative) iar reactia burselor din Asia a fost de crestere cu 1% pana la 1,5%, cu motivatia ca se asteapta eventuale masuri de stimulare economica din partea Bancii Centrale a Chinei.
Ce spun analizele tehnice
Daca folosim analiza tehnica pentru previzionarea evolutiei pretului la Brent, dupa atingerea zonei de 113,25 dolari SUA/baril, este de asteptat ca in urmatoarea perioada pretul sa aiba o corectie de 3-4 dolari. Daca ramane peste nivelul de 110 dolari SUA/baril, tehnic ar trebui sa creasca din nou spre nivelul de 115 dolari SUA/baril. Daca insa aceasta corectie se va extinde sub nivelul de 110 dolari SUA/baril, este posibil ca amplitudinea corectiei sa fie mai mare. Si din nou pretul ar putea ajunge in zona 106-107 dolari SUA/baril.
Pericolul ca sub nivelul de 110 dolari SUA/baril scaderea sa se accentueze este dat de faptul ca vor fi probabil ordine mari de stop/loss ale cumparatorilor din ultimile zile, ordine care – prin activarea lor in piata – vor mari presiunea de vanzare. Deocamdata, pretul la titeiul de tip Brent se situeaza la 113,54 dolari SUA/baril, volatilitatea pe termen scurt fiind redusa.
Sentimentul de „bullish“ face ca, daca pretul ramane peste nivelul de 112 dolari SUA/baril, sa fie foarte posibil ca in urmatoarele zile nivelul de 115 dolari SUA/baril sa poata fi atins. Astfel, exista riscul riscul unei corectii majore de 3-4 dolari, bineinteles corelat cu ceea ce se va intampla la inceputul saptamanii pe pietele financiare.
„Raportat la ce se intampla in acest moment in pietele financiare, singuratatea alergatorului de cursa lunga, ca sa parafrazam unul dintre filmele de referinta ale anilor ’60, ar putea lua sfarsit. Astazi pretul titeiului inca mai creste, restul pietelor asteapta. Oare pentru cat timp?“, se intreaba, in incheierea analizei, traderul de la Master Chem Oil.