Fluturii le aduc euro fermierilor clujeni

0
555
Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, raiul fluturilor din Romania. Peste 157 de specii
Fluturii le aduc euro fermierilor clujeni
Fluturii le aduc euro fermierilor clujeni

Bani veniti pe aripile… fluturelui. O jumatate de milion de euro au obtinut aproape 1.000 de fermieri din Cluj, din terenurile pe care le au. Si asta pentru ca pe pamantul lor traieste o specie unica de fluturi, pe cale de disparitie. In schimbul banilor, oamenii nu trebuie sa coseasca pasunile pana la sfarsitul verii, pentru ca micile creaturi sa traiasca linistite.

Albastrelul furnicilor este fluturele care le-a adus fermierilor clujeni aproape jumatate de milion de euro. Vasile Rus se afla printre norocosi. Pentru cele doua hectare, pe care zburda micile creaturi, in conturi i-au intrat 2.000 de lei. Banii au venit fara sa faca nimic. Mai exact, normele Uniunii Europene impun agricultorilor sa nu coseasca pasunile, pana la sfarsitul verii. Banii adusi pe aripile fluturilor i-au prins tare bine omului.

“Mai am teren arabil, mai am teren care il lucru, acolo trebuie bani. Toate is scumpe: samanta, ierbicidul, insecticidul, toate alea. Noi n-am stiut pana nu o venit si ne-a explicat dumnealor, n-am avut de unde stii. Am vazut noi fluturi si sunt fluturi da nu ne-am dat noi seama ca sunt chiar asa din astia”, spune fermierul.

Din 2012 cand a fost introdusa masura, 930 de fermieri clujeni care au in proprietate pasuni si fanate au accesat aceste fonduri. In total, au primit 479.000 de euro.

“Aceste suprafete trebuie sa le mentina in bune conditii agricole si de mediu, pe o perioada de 5 ani de la data cand au solicitat prima data aceasta masura”, precizeaza Maria Ciuca, seful Serviciului de Autorizare Plati APIA Cluj.

Cel care s-a zbatut pentru introducerea acestei norme europene este un profesor de biologie, pasionat de fluturi. Acesta a descoperit in urma cu cativa ani ca pe dealurile din estul judetului Cluj cresc, la un loc, toate cele patru specii de fluture Maculinea, insecta aflata pe cale de disparitie.

“Cele patru specii sunt aici: Albastrelul cimbrisorului, apoi Albastrelul argintiu al furnicilor, Albastrelul ciocolatiu al furncilor si Albasterelul comun al gentianei”, a exlicat prof. univ. dr. László Rákosi, de la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul UBB. “Sunt masurile acordate de UE pentru un anumit tip de pasunat, pentru anumite specii de pasari, dar nu exista pentru fluturi. Este pentru prima data cand s-a introdus o astfel de masura si se pare ca acest exemplu va fi urmat de celelate tari”, a mai precizat acesta.

De subventia acordata pentru protejarea fluturelui Maculinea mai beneficiaza si fermierii din mai multe comune din judetului Suceava, unde cresc doua dintre aceste specii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.