Reprezentantii Primariei recunosc ca, de cand strazile au fost acoperite de zapada, nu au mai avut cum sa adune cainii vagabonzi. In prezent, pe strazile din oras, bantuie peste 5.000 de caini fara stapan, adapostul Primariei gazduind 100 de maidanezi.
In plina iarna, Focsaniul e impanzit de tot mai multi caini maidanezi. De altfel, cainii fara stapan sunt o problema acuta pentru administratia locala, deoarece singurul adapost pe care Primaria Focsani il gestioneaza este total insuficient pentru miile de animale de pe strazi.
In aceste conditii, maidanezii au devenit un real pericol pentru populatia municipiului, mai ales pentru persoanele care traiesc in cartierele periferice, nu putine fiind cazurile cand oamenii au ajuns muscati de caini la spital.
Anul trecut, aproximativ o suta de vranceni au ajuns la spital dupa ce au fost muscati de caini, iar de la inceputul lui 2010 patru persoane au avut nevoie de ingrijiri in urma unor intalniri cu animalele vagaboande.
„In zona Magazia Garii, langa Scoala Nr. 7, am remarcat ca in ultimul timp s-au inmultit cainii maidanezi. Am copii mici care merg dimineata la scoala si imi este teama sa nu se intample evenimente nedorite cu copiii”, spune Florin Sandu, din Focsani.
5.000 de caini in Focsani
Reprezentantii serviciului public de gestiune a cainilor fara stapan, serviciu aflat in subordinea Primariei, recunosc ca de cand a venit iarna hingherii nu au mai adunat caini de pe strazi asa cum o faceau odata.
„In adapostul nostru de la Golesti sunt in momentul fata aproximativ 100 de caini pe care ii ingrijim, adapostul putand gazdui cam 250 de caini. Noi ii sterilizam inainte de a le da drumul in comunitate”, ne-a precizat Constantin Liciu, seful adapostului.
Acesta apreciaza ca in Focsani sunt aproximativ 5.000 de caini care sunt de capul lor pe strazi, infirmand categoric acuzele aduse de reprezentantii asociatiilor de protectia a animalelor, cum ca s-a trecut la exterminarea in masa a maidanezilor.
Primaria are lege, dar n-o aplica
Printr-o hotarare a consiliului local Focsani de anul trecut, s-a stabilit ca personalul sanitar de la Serviciul Public de Gestiune a cainilor fara stapan sa se ocupe de trierea animalelor.
Astfel, cainii bolnavi vor fi eutanasiati iar cainii sanatosi vot fi adapostiti in adapost timp de sapte zile, perioada in care daca nu vor fi revendicati, vor fi eutanasiati.
Asociatiile de protectie a animalelor, impotriva eutanasierii
Pe langa adapostul Primariei de la Golesti, in Focsani mai exista un padoc pentru caini situat pe strada Tisa. Acesta adaposteste 200 de caini, care sunt ingrijiti de reprezentantii unei asociatii de protectia animalelor. Asociatia are un contract cu Fundatia „Brigitte Bardot”, prin care primeste lunar 1500 de kilograme de hrana pentru caini.
„Noi avem grija de acesti caini si pe langa hrana pe care o primim sponsorizare contribuim din banii nostri, a iubitorilor de animale”, spune reprezentanta Asociatiei, Valeria Lungu. Aceasta este de parere ca hotararea consiliului local Focsani, prin care cainii fara stapan sunt eutanasiati daca nu sunt revendicati, este ilegala, incalcand legea nationala.
Sursa: Adevarul