Cele 166.000 de hectare de padure din Suceava cerute in instanta de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei raman la Regia Nationala a Padurilor, a decis, marti, Curtea de Apel Cluj, decizia fiind definitiva, dar cu drept de recurs, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Adrian Danila, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca magistratii Curtii de Apel Cluj au respins cererea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei de retrocedare a 166.000 de hectare de padure.
„Instanta respinge ca nefondat apelul Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) formulat impotriva sentintei din 13 martie 2007 a Tribunalului Suceava”, se arata in sentinta.
Instanta a obligat, de asemenea, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina sa plateasca Regiei Nationale a Padurilor Romsilva – Directia Silvica Suceava (RNAPR) suma de 300.000 lei drept cheltuieli partiale de judecata in apel.
Sentinta Curtii de Apel Cluj este definitiva, dar cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
La mijlocul lunii martie 2007, Tribunalul Suceava a admis o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafete de padure si obliga RNP, Directia Silvica Suceava si statul roman, prin Ministerul de Finante, sa puna la dispozitia FBOB o suprafata de 166.613 de hectare. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea cauzei la Curtea de Apel Timisoara.
In acest proces, Curtea de Apel Timisoara a stabilit, in decembrie 2009, mentinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafata de 166.613 hectare de padure.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Regia Nationala a Padurilor, a casat decizia Curtii de Apel Timisoara si a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj-Napoca.
Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat, in data de 7 aprilie 2006, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192.000 de hectare de padure motivand ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si al Legii 247/2005 a proprietatii.
Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat.
Unitatile de cult din judetul Suceava au primit, in anul 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa in posesie fiind de peste 15.000 de hectare.
Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobarea a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.
Cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind acordarea, de catre Guvern, Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundatie de utilitate publica a fost respinsa in 2008, pe motiv ca aceasta actioneaza doar in numele unei persoane juridice, si nu pentru realizarea unui interes public general.