Chevron a suspendat campania de informare din casa in casa a locuitorilor din Pungesti

Nou protest la Pungesti. Peste 200 de persoane au manifestat împotriva edilului comunei
Chevron a suspendat campania de informare din casa in casa a locuitorilor din Pungesti
Chevron a suspendat campania de informare din casa in casa a locuitorilor din Pungesti

Compania Chevron a suspendat campania de informare din casa in casa a locuitorilor din Pungesti, cu privire la explorarea gazelor de sist, declansata in urma cu cateva zile, din cauza unor localnici care au desfasurat actiuni de intimidare a reprezentantilor companiei petroliere.

Campania de informare a populatiei cu privire la explorarea gazelor sist, declansata in urma cu cateva zile in comuna vasluiana Pungesti, a fost suspendata de catre Chevron Romania, „ca urmare a protestelor din cadrul comunitatii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai multi localnici ar fi impins masinile celor de la firma angajata de Chevron pentru a derula campania de informare, acestia fiind nevoiti sa-si blocheze portierele pe interior pentru a nu fi agresati.

„Chevron poate confirma astazi (n.r. – miercuri) suspendarea activitatilor de informare din comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunitatii. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati de informare intr-un mod sigur si responsabil, insa acest lucru nu a fost posibil astazi”, se arata intr-un comunicat transmis de compania Chevron

Dupa sistarea activitatilor in localitatea vasluiana Pungesti, reprezentantii Chevron Romania au inceput o campanie de informare a locuitorilor din comuna cu privire la ceea ce insemna explorarea gazelor de sist.

Derulata de o societatea specializata, campania s-a desfasurat din poarta in poarta la toti locuitorii din cele sapte sate ale comunei Pungesti, insa fara a se cunoaste perioada de desfasurare a acesteia.

„Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania desfasoara sesiuni de informare in comunitatile locale pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune este o continuare a activitatilor de informare pe care Chevron le-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013”, se arata intr-un comunicat al companiei Chevron.

Locuitorii din comuna Pungesti nu s-au aratat prea incantati de campania de informare inceputa de Chevron, acestia sustinand ca nu au fost convinsi de faptul ca operatiunile de explorare nu afecteaza mediul.

„Au venit si ne-au spus numai lucruri frumoase, insa nu ne-au convins ca nu vom avea de suferit. De aceea, vrem sa ne lase asa cum suntem. Avem fantani curate si vrem asa sa ramana. Sa se duca acolo la ei, in America”, a spus Anisoara Lavric.

Un alt localnic a marturisit ca-i este teama ca va ramane fara apa in fantani dupa ce vor fi extrase gazele.

„Acolo in pamant apa sta deasupra gazelor, iar daca ei le vor extrage, atunci apa se va duce in adancul pamantului si fantanile vor ramane goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se intampla. Nu ne conving ei cu aceasta campanie”, este de parere Dumitru Bolea.

Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.
In luna iulie, Prefectura Vaslui a dat in judecata alte 11 consilii locale din judet pe aceeasi tema, in noua situatii hotararile de interzicere a explorarii si exploatare a gazelor de sist fiind anulate de instanta. In alte doua cazuri, procesele sunt inca pe rol, urmand ca magistratii Tribunalului Vaslui sa se pronunte in cursul acestei luni, cand sunt fixate termene de judecata.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat, ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

O parte dintre locuitorii comunei Pungesti au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasa, pe motiv ca acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma sa inceapa explorarea gazelor de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *