Francezii, panicati de scurgeri radioactive care pot afecta panza freatica

O scurgere de cateva miligrame de uraniu a determinat autoritatile din departamentul Dro´me (sud-est) sa nu permita consumul de apa potabila

* Un incident similar s-a petrecut in urma cu 12 zile

Francezii, panicati de scurgeri radioactive care pot afecta panza freatica

Unul dintre temeiurile de mandrie nationala a Frantei – industria sa nucleara – a devenit prilej de panica in ultimele 24 de ore, din pricina unei scurgeri de material radioactiv de la o fabrica de combustibil nuclear. La uzina cunoscuta drept FBFC, din departamentul Dro´me (sud-est) s-a spart o conduca, iar cateva miligrame de uraniu usor imbogatit s-au scurs in sol, riscand sa afecteze panza de apa freatica. Pozitia oficiala a conducerii uzinei, confirmata si de Autoritatea pentru Siguranta Nucleara (ASN) a Frantei, considera incidentul drept unul usor, de „nivel unu”, pe o scala a gravitatii de la unu la sapte. Totusi, autoritatile din deaprtamentul Dro´me si localnicii au fost repede cuprinsi de panica, pentru ca incidentul a survenit unuia similar, care a avut loc la 7 iulie, in departamentul imediat sudic, Vaucluse.

Acolo, o scurgere de uraniu lichid, tot in cantitati „care nu pot dauna mediului” (potrivit pozitiilor oficiale ale expertilor in domeniu), a creat o stare similara de panica, ale carei efecte inca mai persista. Teoretic, specialistii sunt de parere ca niciuna din cele doua scurgeri nu pot avea efecte asupra sanatatii umane, dar autoritatile locale vor sa fie sigure dupa cercetarea amanuntita a unor mostre de sol si apa. Astfel, in Vaucluse, inca nu au fost ridicate restrictiile privind consumul uman si animal din reteaua de apa potabila, folosirea apei la irigatii si nici pescuitul si inotul in sursele de apa din zona.

Interdictii similare sunt asteptate in departamentul Dro´me, tocmai intr-o perioada a anului cand oamenii consuma mai multa apa. Pe plan local, nimeni nu vrea sa-si asume vreun risc, oricat de mic ar fi acesta din perspectiva ASN, ai carei experti s-au pronuntat deja ca solul in care au avut loc scurgerile este „foarte impermeabil”, iar „stratul de apa freatica se afla la mare adancime”.

Teama cetatenilor atrage excesul de zel al autoritatilor

Chiar daca, de la tehnocratii ASN pana la liderii politici, toata lumea a indemnat la calm, panica resimtita de cetatenii din sud-estul Frantei s-a transmis pana la Paris. Acolo, ministrul Mediului, Jean-Lous Borloo, a anuntat inspectii amanuntite la toate cele 58 de reactoare nucleare de pe teritoriul Frantei. Insa este greu de estimat in ce masura aceste inspectii vor calma temerile publicului. Incidentele au dat posibilitatea organizatiilor ecologiste sa acuze din nou compania cu capital majoritar de stat Areva (care controleaza toate atomocentralele din tara) ca nu ar fi nicidecum un atu al Frantei, ci o mare „pacoste”, un risc permanent.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *