Agentia pentru Siguranta Nucleara a anuntat vineri ca, la o uzina din Franta, Areva, s-a inregistrat o noua scurgere a unor fluide radioactive, din cauza unei fisuri la canalizare,”fara impact asupra mediului”. Aceasta este a doua scurgere radioactiva in ultimele doua saptamani, dupa cea de la 7 iulie de la centrala nucleara din Tricastin, relateaza AFP.
La 7 iulie, o disfunctionalitate aparuta la transferul intre doua cuve a dus la o scurgere de lichide contaminate in cursurile de apa din apropierea centralei de la Tricastin, gestionata de Socatri. Incidentul a fost declarat drept lipsit de riscuri de autoritati, dar a suscitat protestele ecologistilor. Locuitorii din regiunea Vaucluse au fost totusi sfatuiti sa nu bea apa si sa nu manance peste din raurile din zona. Dupa o ancheta interna, Areva a recunoscut „lipsa de coordonare evidenta intre echipele care se ocupa de lucrari si cele responsabile pentru exploatare”. In consecinta, directorul centralei a fost inlocuit in functie, iar un responsabil al Areva, Anne Lauvergeon a venit vineri la fata locului.
In acelasi timp, in urma incidenului produs saptamana trecuta ministrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo, a anuntat joi o verificare a panzelor freatice din apropierea tuturor centralelor nucleare din Franta, relateaza Rompres. Controalele efectuate pana acum au aratat in panza freatica puncte cu o concentratie de uraniu anormal de mare. Aceasta poluare suscita numeroase intrebari, noteaza agentia de presa. „Vreau o transparenta totala in ceea ce priveste acest dosar”, a declarat Jean-Louis Borloo pentru cotidianul Le Parisien.
Franta poseda a doua mare retea din lume de reactoare nucleare (58), dupa SUA, iar energia de origine nucleara reprezinta aproape 80% din consumul francez de energie electrica.
Sursa: Ziua