Fructul interzis

Fie el roz, alburiu sau rosu-aprins, sucul de grepfruit nu poate fi combinat cu unele medicamente orale. El poate amplifica de pana la 10 ori efectele – inclusiv cele secundare – ale medicamentelor pentru scaderea colesterolului, precum si ale altora.

Acum, cercetatorii stiu de ce. Grepfruitul e plin de compusi numiti furanocumarine. Acestia inhiba o enzima aflata in intestine, care ajuta la digerarea medicamentelor inainte sa fie asimilate. Cand enzima este inhibata, organismul asimileaza mai mult din medicament. Sucul de grepfruit poate contine acesti compusi in cantitati mai mari decat fructul propriu-zis, pentru ca uneori producatorii adauga ulei de grepfruit, bogat in furanocumarine, pentru aroma. Descoperirea- spune cercetatorul Paul Watkins, de la Universitatea din Carolina de Nord – poate conduce la fabricarea unor medicamente mai eficiente, cu o dozare mai precisa.

Sursa: National Geographic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *