Fumatul in primele 30 de minute dupa trezire creste cu 79% riscul imbolnavirii de cancer pulmonar

Fumatul duce la cancer pulmonar, infarct, insuficien?? respriatorie, dar si Alzheimer
Fumatul in primele 30 de minute dupa trezire creste cu 79% riscul imbolnavirii de cancer pulmonar

Fumatul este, de obicei, vazut ca o slabiciune relativ inofensiva si tratat cu ingaduinta. In realitate,fumatul este o boala cronica, dependenta de nicotina. Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atatcreste si riscul imbolnavirii. Insa, in ce masura este important momentul in care fumam prima tigara?Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-amtrezit, sau dupa un numar de ore?
Bucuresti, 8 septembrie 2011 – Un studiu2 realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina PennState din Marea Britanie, pe un esantion reprezentativ de 4.776 de persoane fumatoare, bolnavede cancer pulmonar si de 2.835 de persoane fumatoare, cu plamani aparent sanatosi, si publicat inrevista “Cancer”, arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79%mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cel putin cu1 ora de la momentul trezirii

Explicatia: Persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de latrezire, inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog (dat fiind ca intimpul somnului se sisteaza aportul de drog) si, o data cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron –responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata inprimele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilorin acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitatemare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.
Un alt studiu publicat in revista “Cancer”, realizat, de aceasta data pe un esantion de 1.850 fumatorisanatosi si pe 1.055 fumatori bolnavi de cancer la cap si la gat, a demonstrat ca prima tigara fumatain primele 30 de minute de la trezire creste riscul de imbolnavire de cancer la nivelul capului si algatului cu 59%.

“Nevoia imperioasa de a aprinde o tigara este manifestarea unei boli: dependenta de nicotina.Iar cand aceasta nevoie este mai acuta, inca de la primele ore ale diminetii, este un semn clar alintensitatii dependentei. Clasificarea internationala a bolilor realizata de Organizatia Mondialaa Sanatatii (OMS) plaseaza nicotina in randul substantelor care creeaza dependenta, adica esteun drog. Prin urmare, dependenta de nicotina care apare ca urmare a consumului de tutun esteo tulburare mentala si comportamentala.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu CoordonatorulProgramului National Stop Fumat.
Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus in urma cu mai mult de 15 ani testul care ii poarta numelesi care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependenteinicotinice (Anexa 1). Timpul in care se instaleaza dependenta de nicotina depinde de cantitatea de
1 http://thechart.blogs.cnn.com/2011/08/08/early-morning-smokers-have-higher-cancer-risk/http://www.bbc.co.uk/news/health-14411744http://thechart.blogs.cnn.com/2011/08/08/early-morning-smokers-have-higher-cancer-risk/Cancer – Early View (Online Version of Record published before inclusion in an issue) – articol publicat on line (8 august 2011)
tigari fumata, de varsta de debut, de sex (la femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este maidificila) dar si de anumiti factori genetici – persoanele care au un defect la nivelul genei ce codificacitocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta maiusor.Este important sa nu ne amagim cu ideea ca suntem ”doar” fumatori ocazionali. Pe langa faptul cariscam ca, in timp, sa devenim dependenti de nicotina, nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentrua fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca atat la femeile fumatoarecat si la barbati, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare dedeces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul pulmonar sispre boli de inima.

“De la o atitudine aparent sociala la boala e doar un pas. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajungein 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substantecare activeaza ”circuitul recompensei” – o retea de neuroni responsabila de producerea starii desatisfactie, a placerii cand faci un anume lucru sau ingerezi, inhalezi o anume substanta. In timp,asocierea tigarii cu anumite momente ale zilei, contexte si stari determina fumatorul sa reactionezeprecum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiuneapentru obtinerea acesteia – aprinderea tigarii. De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesiatutunului – obiectul care te face sa te simti mai bine sau care iti inlatura un disconfort. Persoanadependenta de nicotina resimte aceasta nevoie cu cea mai mare intensitate dimineata, dupaabstinenta din timpul noptii. Un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare.Semnalul poate fi insa atat extern (ocaziile care ”nu merg” fara o tigara) cat si intern (scadereaconcentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei).”a declaratDr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Dependenta de tutun este o boala cronica. Si, ca orice boala, benficiaza de un tratamentmedicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isipropune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie deajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centreleStop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renuntala aceasta boala deosebit de grava – dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si alepsihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuitdoar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

In ciuda faptului ca, la nivel mondial peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului4,dependenta de nicotina este o boala cronica ce poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical despecialitate.

DESPRE PROGRAMUL NATIONAL STOP FUMAT:
Programul National Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sanatatii, a luat fiinta in urmacu 4 ani si este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Programul, sustinut cu ajutorul uneiechipe de peste 60 de medici si psihologi prezenti la nivel local in peste 20 de orase din Romania isi propunesa ofere persoanelor care fumeaza platforma unui tratament complet (consiliere psihologica si tratamentmedicamentos) conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si care se aplica in toate tarilecivilizate ale lumii.
Programul National Stop Fumat include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60781-2/abstracthttp://whqlibdoc.who.int/hq/2009/WHO_NMH_TFI_09.1_eng.pdf
(cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse inprogram cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti defumat. Pentru a intra in program, pacientii trebuie sa sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doardin Romtelecom) sau la 021 3356920, ori sa acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu)pentru a afla unde se afla cel mai apropiat medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *