Furtunile cenusii

POLUARE – Doua companii umilesc momirlanii
La Paroseni si Coroesti, cenusiul face parte din meniul administrat aproape zilnic locuitorilor. Depozitul de cenusa al Termocentralei de la Paroseni reprezinta cosmarul momirlanilor. Iar Uzina de Preparare a Carbunelui de la Coroesti merge cind ar trebui sa fie inchisa.

Pentru conducerea unitatii si pentru autoritatile de mediu, Termocentrala de la Paroseni este un fel de oaza de bine si frumos, ba si o sursa deosebita de caldura pentru Valea Jiului. Pentru oamenii de rind insa… Termocentrala ramine vecinul pe care si-ar dori sa nu-l fi cunoscut niciodata!

CA”N FILMELE SF. Norii de cenusa i-au adus la disperare pe locuitorii din preajma Termocentralei din Paroseni. De fiecare data cind vintul isi face de cap si vintura in atmosfera zgura si cenusa din depozitele unitatii, pentru oameni se dezlantuie un adevarat iad. Totul se innegreste si vizibilitatea se reduce foarte mult. Sa respiri in zona cuprinsa de furtuna este o fapta curajoasa si o incercare sortita din start esecului. Oamenii se inchid in case si nu mai ies pina vinturile negre demne de filmele SF nu dispar. Cind sint intrebati de problema, localnicii ori tac, ori se dezlantuie impotriva vecinului poluator. Pe Ion Pirvulesc, locuitor al Paroseniului, doar cuvintul „termocentrala” il scoate din sarite. Omul pare de departe cel mai aprig contestatar al unitatii de termoficare din localitate. Cind il intrebi de termocentrala pur si simplu ia foc! „Este cea mai mare bataie de joc pe care am vazut-o. Astia isi bat joc de noi si nu intereseaza pe nimeni! Ne nenorocesc cu cenusa aia! Parca ar vrea sa ne omoare! Daca iesi din casa cind bate vintul si spulbera cenusa, te sufoci! Plus ca nici caldura nu dau cum trebuie”. Vecinii il aproba. Aici in localitate, pina si spalatul hainelor este o problema. Daca vrei sa ai haine in ton cu moda, de culoare inchisa, pune-le la uscat afara, in curte, si roaga-te sa ai parte de o furtuna… rezultatul… e sigur! Garantat suta la suta, dupa cum afirma nea Ion!

CE BINE ESTE LA NOI. Reprezentantii CET Paroseni au numai cuvinte de lauda la adresa societatii proprii. Nicolae Pietroi, director general al Termocentralei, declara: „Din punctul nostru de vedere, sintem in grafic cu toate actiunile legate de mediu, cu toate cerintele si masurile impuse de autoritati pe acest domeniu. La depozitul de cenusa facem in curs lucrari de amenajare. La halda sint probleme cu praful care se formeaza. Acolo exploateaza minele cenusa aceea pentru inchiderea lor. Datorita acestui fapt avem ceva probleme. Acum se lucreaza in zona acestui depozit de rezerva, asa cum ii spunem noi. Cenusa nu este toxica. Noi nu lucram cu toxice. Este praf. Nu este radioactiv. Acolo este o instalatie de stropire si pina punem instalatia in functiune se mai intimpla sa fie spulberata cenusa. Dupa ce se vor termina investitiile in zona nu vor mai fi probleme. In citeva luni probabil vom termina investitia acolo si va fi totul bine. Momentan instalatia de stropire nu face fata si atunci de fiecare data cind apar fenomene de genul axesta intervenim si cu pompieri si incercam sa facem fata situatiei”.

Parerea oamenilor din zona conteaza pentru Termocentrala, dar sigur este una… buna. De ce? „Majoritatea oamenilor din zona lucreaza la uzina cunosc fenomenul si… nu sint probleme”. Ce se intimpla cu cei care nu lucreaza la Termocentrala? „Pai si acestia au rude care lucreaza la noi. Stim ca este un lucru neplacut. Totusi, zgura si cenusa sint inevitabile intr-un proces de productie cum este cel de la noi. Noi nu dorim sa cream probleme oamenilor. Lucrarile de investitii pe care le avem au ca scop si diminuarea acestei probleme. Depozitul de cenusa dupa ce isi va inceta activitatea va fi acoperit cu un strat protector si insamintat. Noi incercam sa avem o relatie buna cu locuitorii”.

PAREREA AUTORITATILOR. Chiar daca satenii se pling de Termocentrala si de efectele functionarii ei asupra mediului si asupra vietii lor, Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara este incintata de Termocentrala. Elena Badescu, directorul executiv al agentiei declara: „Termocentrala a facut investitii de mediu majore. Dinsii mai au de rezolvat desulfurarea. Dupa ce vor face si aceasta investitie vor corespunde cerintelor de mediu actuale. Parerea APM Hunedoara despre Termocentrala este una foarte buna. Despre depozitul lor de cenusa trebuie spus ca toate depozitele de cenusa polueaza, iar noi in Hunedoara avem peste 1.100 halde de steril si foarte multe hectare ocupate. Atit timp cit au nevoie de un depozit, fie ca se va continua cu acesta pina cind va fi inchis si ecologizat, vorbim de niste zone in care nu se poate construi, o zona sensibila in care accesul oamenilor si pasunatul vor fi interzise. De mai bine de doi ani, Termocentrala de la Paroseni are autorizatie integrata de mediu. De atunci eu stiu ca acolo nu au mai fost deversari de substante nocive in Jiu”. Legat de subiectul deversari… Nea Ion Pirvulesc povesteste: „Banditii aia deverseaza ape poluate in Jiu, dar o fac mai ales seara si la sfirsitul saptaminii, cind nu are cine sa-i vada”.

PREPARAM, PREPARAM. Uzina de Preparare a Carbunelui Coroesti a reprezentat pentru foarte multi ani o sursa importanta de poluare a Jiului si a Vaii Jiului. Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei se mindresc acum cu o Preparatie ecologica, in conformitate cu normele de mediu actuale, poate chiar si viitoare. Unitatea, spun reprezentantii, functioneaza acum cu circuit inchis si nu mai polueaza in nici un fel. Ba mai mult, pe viitor va sprijini pina si arta. O firma doreste sa preia argila rezultata in urma procesului de preparare a carbunelui pentru realizarea de produse de olarit. In incinta unitatii, toata lumea munceste cu drag si spor, iar protectia mediului pare sa fie o preocupare principala. Nu de alta, dar altfel, mai marii de la Bruxelles pot cere inchiderea unitatii. Problema cea mare este ca aceasta Preparatie este singura ramasa in Valea Jiului, dupa cum declara CNH-ul. Autoritatile de mediu au insa o alta parere despre starea de lucruri de la Coroesti. Elena Badescu, directorul executiv al APM Hunedoara vorbeste despre lipsa unei autorizatii de mediu la Preparatie! „Nu au autorizatie de mediu. La Preparatia de Carbune de la Coroesti sint doua iazuri in marginea Jiului care nu sint ok. Iazurile sint in functiune de prin 1968. Au vreo 2 milioane de tone de steril acolo, este foarte periculos. Impactul de mediu se poate manifesta prin pierderea stabilitatii si afectarea zonei adiacente. La o ploaie abundenta se poate intimpla orice acolo. Momentan, documentatia de autorizatie de mediu pentru ei a fost respinsa. Spun ca nu mai depun acolo deseuri. Au oferit doua solutii, dar deocamdata nu sint chiar asa de bune. Spuneau ca va veni o firma din Craiova care sa se ocupe de sterilul din iazuri, dar deocamdata firma nu a venit. Ei trebuie sa mai lucreze pentru a fi in regula, acum nu sint”. Doua entitati muncitoresti. Una aduce vinturile SF in realitatea parosenilor. Cealalta poate tot SF-ul pe pamint daca pierde cele 2 milioane de tone de steril din iazurile de decantare. Continuarea povestii? Posibil la urmatorul vint puternic sau la prima ploaie cu siroaie…

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *