Jeleu interzis copiilor agitati

CE BEM, CE MINCAM
Produsul este destinat in special copiilor, insa parintii trebuie sa fie foarte precauti. Acest desert se poate transforma intr-un dusman al sanatatii celor mici.

Jeleu cu gust de vinarita (sinziene de padure) de la Dr. Oetker este un produs realizat din apa si coloranti azoici care nu ar trebui consumat de nici un copil. De pe eticheta lui citim urmatoarele ingrediente: apa, zahar, gelatina, acidifiant acid citric E 330, aroma, coloranti galben de chinolina E 104, albastru patent V E 131, Galben Orange S E 110. Valoarea energetica este de 94 kcal.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare descrie produsul analizat: “Jeleu cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de zaharoza, cu index glicemic foarte ridicat, solicitant pentru pancreasul endocrin”. Gelatina utilizata pentru obtinerea consistentei produsului este o proteina de origine animala, insa nu se specifica daca este extrasa din bovine sau alte specii cu valoare biologica foarte scazuta. Jeleul mai contine si o serie de aditivi alimentari, acidifiant E 330, coloranti chimici de sinteza azoici E 104, E 131, E 110, periculosi pentru sanatatea consumatorilor, in special a celor tineri.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de hiperuricemie (guta), supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli ale colagenului, celor cu alergii, persoanelor suferinde de astm, de dermatite, de cancer, de maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Jeleul este interzis copiilor si suferinzilor de sindrom ADHD (hiperactivitate si deficienta de concentrare). Cei care sufera de diabet vor consuma jeleul analizat numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide cu index glicemic foarte ridicat adus de produs.

Colorantii

E 104 _ galben de chinolina _ este un colorant galben azoic ce poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom ADHD. E 110 _ galben portocaliu _ este unul dintre cei mai periculosi coloranti, el putind provoca alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice. Albastru patent E 131 este tot un colorant artificial care poate provoca dermatite si purpura si are potential cancerigen. Doza zilnica admisa pentru E 131 este de 15 mg/kg corp.
Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentCustodia cainelui, dilema divortului
Articolul următorFurtunile cenusii

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente