Galati, orasul negru. De fum

Zona Libera Galati a concesionat in august un teren pe care urmeaza sa se construiasca o termocentrala pe carbune. Insa, potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului, realizarea termocentralei este conditionata de acordul tarilor vecine datorita impactului semnificativ asupra mediului pe care il are investitia.

Firma Global International 2000 din Bucuresti a concensionat 36,5 ha de teren in Zona Libera, suprafata pe care va construi, impreuna cu ENEL, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei.

Angela Ivan, directoarea Zonei Libere Galati, a declarat ca firma Global International 2000 a incheiat contractul de concesiune la sfarsitul lunii august.

„Terenul concesionat de firma Global International 2000 reprezinta cea mai mare suprafata concesionata de Zona Libera vreodata. Terenul este concesionat pe perioada maxima, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca jumatate, adica alti 24 de ani si cinci luni”, a precizat Angela Ivan.

Tot managerul Zonei Libere a precizat ca valoarea contractului este secreta datorita clauzelor de confidentialitate prevazute in actul semnat de ambele parti implicate. Cu toate acestea, Angela Ivan a adaugat ca termocentrala va fi administrata de o firma romaneasca, aflata in curs de infiintare la initiativa Global Interntional 2000 si ENEL.

Deocamdata Zona Libera nu cunoaste detalii tehnice din proiectul termocentralei deoarece acest document nu a fost prezentat administratiei. Cel mai probabil amanuntele vor fi facute publice atunci cand concesionarul va incepe demersurile pentru obtinerea autorizatiilor de constructie si de mediu.

„Proiectul termocentralei nu ne-a fost prezentat. Dar Global International 2000, cu sprijinul nostru, va trebui sa obtina avizele de constructie de la Consiliul Local si avizele de mediu de la agentia de profil si sa faca, de asemenea, predarea terenului catre noua firma ce va administra termocentrala. Probabil ca atunci vom cunoaste dimensiunile acestui proiect”, a spus Angela Ivan.

Investitie cu impact asupra mediului

Amplasarea unei termocentrale pe carbune in zona limitrofa Galatiului a suscitat reactii din partea autoritatilor de mediu, care considera ca un asemenea obiectiv energetic necesita un studiu de impact ecologic inainte de a fi aprobat.

Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, este de parere ca pentru construirea unei termocentrale in Zona Libera va fi nevoie atat de acordul celor doua tari vecine, cat si de o dezbatere publica: „Trebuie sa vedem care va fi impactul transfrontalier. Investitia are un impact semnificativ asupra mediului si va fi nevoie de acordul tarilor vecine. De asemenea trebuie organizata o dezbatere publica in urma careia se va decide daca se va construi sau nu. O astfel de investitie are nevoie de o analiza mult mai ampla, care ar putea dura chiar mai mult de un an.

Partea plina…

Specialistii in energetica sustin ca termocentralele moderne au prevazute filtre care retin in proportie de aproape 95% noxele emise, asa ca un asemenea obiectiv ar aduce Galatiului in primul rand avantaje. Din punct de vedere economic, agentul termic generat pe baza de carbune se numara printre cele mai ieftine forme de energie, astfel ca populatia ar beneficia de stabilitate crescuta a valorii facturilor la caldura.

In plus, cum pretul carbunelui este stabilit pe piata internationala si fluctuatiile acestuia sunt minore, costul energiei termice produse de un asemenea complex va fi usor de estimat pe marje mari de timp, eliminand presiunile asupra claselor defavorizate.

Apoi o termocentrala de marimea celei anuntate a se construi la Galati ar crea numeroase locuri de munca bine platite, atenuand astfel efectul disponibilizarilor care au avut loc in ultima perioada la marii agenti economici locali.

…si cea goala a paharului

In ciuda tuturor beneficiilor pe care le are o astfel de investitie, specialistii de mediu sunt de parere ca orice termocentrala dauneaza mediului datorita emisiilor degajate in atmosfera.

Ionel Avram, comisar in Cadrul Garzii de Mediu, ne-a explicat ca, pentru a diminua poluarea, trebuie ca termocentrala sa fie prevazuta cu un sistem de filtre speciale pentru retinerea emisiilor: „Orice termocentrala pe carbune dauneaza mediului pentru ca produce niste emisii din arderea carbunelui, iar daca aceste emisii nu sunt retinute de un sistem de filtre, polueaza aerul”.

Dar poluarea pe care o genereaza o termocentrala pe baza de carbune nu se limiteaza doar la fumul degajat prin arderea combustibilului. Practic, o astfel de unitate energetica reprezinta o combinatie intre un nod de cale ferata industriala (necesara pentru aprovizionarea cu materie prima), un depozit de materiale puternic poluante (carbunele folosit pentru productia de energie este stocat in aer liber, in imediata apropiere a termocentralei) si o unitate industriala care emite continuu noxe (dioxid de sulf, monoxid de carbon, oxizi de azot etc.).

Impact nimicitor pentru plamani

Dincolo de efectul profund daunator pe care il are o asemenea investitie asupra mediului, prin emisiile de gaze cu efect de sera sau generatoare de ploi acide, nu trebuie uitat efectul pe care il au atat gazele degajate care nu au fost complet neutralizate de filtrele centralei, cat mai ales pulberile si praful produse de carbuni in etapa premergatoare folosirii propriu-zise.

Depozitarea in aer liber a unei cantitati extrem de mari de carbune (stocul de lucru, mai exact cantitatea de care are nevoie termocentrala pentru o saptamana de functionare, este cifrat la 16.000-28.000 de tone), procesele mecanice prin care trece carbunele pana ce este injectat in cazane, precum si manipularea primara (operatiunile de incarcare/descarcare), produc cantitati enorme de pulberi cu efect toxic. Cele mai afectate organe sunt caile respiratorii, plamanii, pielea, sistemul circulator, sistemul imunitar.

Efecte asupra sanatatii

n Monoxidul de carbon – moleculele de CO inhalate de om se ataseaza moleculelor de hemoglobina din sange. Acest fapt determina reducerea cantitatii de oxigen transportate de sange. Concentratiile crescute de CO incetinesc reflexele si gandirea, in anumite cazuri provocand chiar moartea.

n Ozonul – in concentratii mari ozonul poate provoca serioase probleme pulmonare si diminuarea eficacitatii sistemului imunitar. In concentratii mici ozonul irita caile respiratorii si plamanii.

n Oxizii de azot’ agraveaza bronsitele si infectiile pulmonare, provocand de asemenea probleme acute suferinzilor de astm.

n Dioxidul de sulf’ provoaca constrictii ale bronhiilor. Astmaticii sunt cei mai predispusi la afectiuni cauzate de SO2.

Grupele de risc, in functie de tipul poluantului, arata astfel:

n NO2 (dioxid de azot): copii; persoane cu probleme respiratorii, inclusiv astmatici;

n CO (monoxid de carbon): persoane cu boli de inima; femei insarcinate;

n O3 (ozon): persoane cu probleme respiratorii, inclusiv astmatici; persoane in varsta; copii;

n SO2 (dioxid de sulf): persoane cu probleme respiratorii, astmatici; persoane in varsta; copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *