Garda de Mediu a dat amenzi de 255.000 lei primarilor care nu au inchis gropile neconforme

Garda Nationala de Mediu a aplicat deja amenzi totale de 255.000 lei (peste 60.000 euro) primarilor care nu si-au indeplinit angajamentele privind inchiderea pana la 16 iulie a gropilor municipale neconforme cu standardele Uniunii Europene, a spus, joi, comisarul general al Garzii, Silvian Ionescu.gropi de gunoi neconforme

“Garda de Mediu a dat amenzi in nume personal primarilor care nu si-au respectat obligatiile (de inchidere a gropilor neecologice – n.r.) intre 3.000 si 15.000 lei. Valoarea totala a amenzilor date pana acum se cifreaza la 255.000 lei”, a declarat Ionescu.

Pe 24 august, premierul Emil Boc a cerut sa i se prezinte saptamanal rapoarte cu privire la controalele Garzii Nationale de Mediu si la sanctiunile aplicate celor care “polueaza prin toate mijloacele” si nu arunca gunoiul in locurile amenajate. De asemenea, Boc i-a cerut ministrului Mediului ca la inceputul lunii septembrie sa prezinte solutii pentru eliminarea restantelor in inchiderea gropilor neecologice.

Pe 16 iulie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca Comisia Europeana (CE) ar putea trimite in doua luni scrisoarea prin care va intreba Romania daca s-a conformat angajamentelor asumate privind inchiderea gropilor municipale neconforme.

Ministrul a precizat ca, la termenul limita de 16 iulie, din cele 78 depozite municipale neconforme care trebuiau inchise, si-au sistat activitatea doar 19. Au ramas, astfel, 59 de depozite municipale neconforme active, carora li se adauga alte doua din perioada 2006-2007 pe care Romania se angajase sa le inchida si nu a facut-o.

“Probabil ca cele 61 de depozite ramase in activitate, desi nu sunt conforme cu normele UE, vor mai opera o perioada pana stabilim – Ministerul Mediului si autoritatile locale – ce facem cu gunoiul dupa ce le inchidem. In mod logic, Garda de Mediu poate aplica amenzi”, a mai spus ministrul.

El a admis ca se asteapta ca procedura de infringement in acest domeniu sa fie declansata, insa in intervalul de un an si jumatate cat dureaza aceasta, ministrul spera ca Romania ar putea scapa de sanctiunile impuse de Curtea Europeana de Justitie, in cazul in care Comisia Europeana deschide proces.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente