Garda de Mediu a obligat edilii Iasiului sa stopeze taierea teilor

Garda de Mediu a obligat edilii Iasiului sa stopeze taierea teilor
Garda de Mediu a obligat edilii Iasiului sa stopeze taierea teilor
Garda de Mediu a obligat edilii Iasiului sa stopeze taierea teilor

Teii ramasi pe bulevardul Stefan cel Mare scapa de topor, dar numai pentru cateva zile.
Cei cativa tei care au ramas pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant au scapat de taiere.
Comisarii Garzii de Mediu au inceput un control si pana la finalizarea verificarilor au cerut sistarea taierii teilor.

Edilii sustin insa ca nimeni nu le-a cerut asta, insa ei sunt contrazisi atat de reprezentantii Garzii de Mediu, cat si de cei de la Agentia pentru Protectia Mediului.

Acestia din urma spun ca ei au eliberat un aviz in urma cu trei ani, care viza insa intregul proiect privind modernizarea retelei stradale din zona istorica si culturala a Iasului.

Reprezentantii Garzii de Mediu le-au cerut astazi edililor sa opreasca taierea teilor de pe bulevardul Stefan cel Mare. Surse din randul comisarilor spun ca verificarea va dura pana marti si va viza toata documentatia detinuta de municipalitate. Edilii nu recunosc insa acest lucru si sustin ca nimeni nu i-a oprit sa taie copacii. Ei spun insa ca deocamdata au incetat din senin actiunea demarata acum o saptamana.
Mihai Chirica, viceprimar Iasi: Eu nu stiu ce sa zic, noi am avut o intalnire la Primarie cu dumnealor, chiar cu comisarul sef, cu directorul Agentiei de Protectie a Mediului, cu toti cei implicati in acest proiect. N-am luat act de-o astfel de discutie mai mult sau mai putin oficiala. Nu stiu in ce masura este sau nu este oportuna si ce a avut la baza analiza Garzii de Mediu.

La randul lor, sefii Agentiei pentru Protectia Mediului spun ca au avizat in 2010 proiectul municipalitatii privind modernizarea retelei stradale din zona istorica si culturala a Iasului. Numai ca, intre timp, acesta a fost modificat.

Danut Pirchiu, director APM Iasi: Rolul Garzii este sa faca controale si sa aplice sanctiuni acolo cand constata incalcari ale legii. Noi avem dat inca din 2010 un aviz, un acord de mediu pentru… nu stiu denumirea corecta a proiectului… cel de modernizare, asa, in care am stabilit foarte clar sa se mentina spatiul verde suprafata care exista la momentul emiterii acordului. Garda este cea care verifica si constata daca s-a incalcat legea sau nu sau pe parcursul derularii proiectului.

Si reprezentantii PDL se opun taierii teilor.

Gabriel Surdu, presedinte PDL Iasi: Faptul ca se taie niste copaci suntem de acord sa fie taiati cei care au probleme. In rest, pastram ceea ce avem pentru ca in tarile civilizate ale Europei am vazut strazi care sunt ingustate si deviate pentru a lasa un copac in viata.
Reprezentantii Garzii de Mediu vor prezenta rezultatele controlului saptamana viitoare. Ce se va intampla dupa aceea cu teii depinde de rezultele verificarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *