Garda de Mediu Bacau a incheiat anul 2011 cu mai multe controale decat numarul planificat

Garda de Mediu - f?r? norm? de sanc?iuni!
Garda de Mediu Bacau a incheiat anul 2011 cu mai multe controale decat numarul planificat
Garda de Mediu Bacau a incheiat anul 2011 cu mai multe controale decat numarul planificat

Inspectorii de mediu, care s-au imputinat anul trecut, au aplicat 85 de amenzi, in cuantum total de 816 mii de lei.

Anul trecut, comisarii Garzii de Mediu Bacau au depasit numarul fixat prin planul de actiuni pentru 2011. Pe langa controalele tematice, ei au raspuns sesizarilor venite de la cetateni si au intervenit in cazul poluarilor accidentale care au fost destul de multe anul trecut. „In anul 2011 am avut un plan de 1.658 de actiuni si controale tematice si am realizat 1.753, undeva la nivelul planului propus pentru anul precedent”, a declarat Titi Secara (foto), comisar sef delegat al Garzii de Mediu Bacau.

Amenzi numeroase si usturatoare

In urma celor 1.753 de controale, inspectorii de mediu au aplicat numeroase amenzi sau avertismente agentilor comerciali sau unitatilor administrativ-teritoriale care nu au respectat legislatia de mediu. „O parte din aceste controale, circa 50 la suta, sunt controalele planificate in care firmele sunt controlate de la A la Z, in toate aspectele de mediu si care sunt de rutina pentru ca aceste firme au un staff de mediu care se ocupa de respectarea conditiilor de mediu”, a explicat comisarul sef de la Garda de Mediu. Circa 350 de firme sunt vizitate anual de inspectorii de mediu, unele chiar de mai multe ori, in functie de activitate. „Amenzile sunt o consecinta a controalelor neplanificate, a autosesizarilor, sesizarilor venite de la cetateni sau tematice in sensul ca se verifica anumite aspecte ale legislatiei. A rezultat pentru 2011 un numar de 85 de amenzi din care 75 sunt platite, 10 sunt neachitate din doua motive: cinci sunt contestate in instanta si cinci au fost transmise la Directia de Finante pentru executare silita. Aceste 85 de amenzi au o valoare totala aplicata de 816 mii de lei”, a mai spus Secara. Cuantumul amenzilor neachitate se ridica la 147 de mii de lei.

Oamenii isi parasc vecinii

Anul trecut 135 de bacauani au lasat sesizari scrise, dar doar 30 la suta din ele s-au confirmat. Cu toate acestea, inspectorii au fost nevoiti sa le verifice si sa le raspunda reclamantilor in timpul impus de lege. „Majoritatea sunt cetatenii suparati pe vecinii lor si ii reclama pentru fel de fel de lucruri”, explica acelasi sef. Concret, in urma acestor sesizari, s-a aplicat o amenda unei primarii, opt unor persoane fizice si patru unor persoane juridice. Valoarea totala a celor 13 sanctiuni a fost de 162 de mii de lei.
La capitolul poluari accidentale, anul trecut s-au facut 13 sesizari, opt din ele vizand poluarea cu amoniac, iar restul legate de scaparile de petrol. Pentru aceste poluari accidentale societatile in cauza au primit amenzi uriase, in valoare totala de 100 de mii de lei si au fost nevoite sa isi modernizeze instalatiile pentru a nu ramane fara autorizatiile de mediu care sa le permita in continuare functionarea. Impreuna cu alte autoritati, Garda de Mediu a mers in 35 de controale.

Primarii „uituce”

Nici primariile nu au scapat de inspectorii de mediu. Cele mai multe sanctiuni s-au dat pentru ca unitatile administrativ teritoriale nu si-au intocmit registrul spatiilor verzi, nu au depus la Administratia Fondului de Mediu declaratiile vizavi de cotele obligatorii de deseuri pe care trebuie sa le colecteze de la populatie sau au dus deseuri la gropile de gunoi care se presupune ca erau inchise. In total, 28 de primarii au incalcat diferite prevederi din legislatia de mediu.

An nou, angajati mai putini

Anul 2012 va fi la fel de plin in actiuni ale Garzii de Mediu.
„Planul pentru 2012 este similar cu cel al anului trecut, dar probabil vom face mai putine controale pentru ca sunt si mai putin angajati. O sa incercam sa mentinem acelasi ritm ca in anii precedenti, dar tematicile de control sunt aceleasi si vom pune accentul pe gestiunea deseurilor la orase si comune”, a conchis seful Garzii, Titi Secara.
Garda de Mediu Bacau functioneaza in acest moment cu 13 angajati, in loc de 15 – cati au fost la inceput de an 2011. Un post a ramas vacant in urma plecarii fostului sef, Iuliana Romaniuc, iar un alt comisar si-a dat demisia alegand sa lucreze in privat.
Andreea Gavrila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *