Investitii de 200 milioane de euro pentru modernizarea custilor pentru gaini in conformitate cu legislatia Uniunii Europene

Investitii de 200 milioane de euro pentru modernizarea custilor pentru gaini in conformitate cu legislatia Uniunii Europene

Producatorii de oua din Romania au investit pana in prezent 200 milioane de euro in modernizarea custilor pentru gaini, a anuntat Uniunea Crescatorilor de Pasari. Acestia au realizat modernizarile pentru a fi in conformitate cu legislatia Uniunii Europene.

„Efortul financiar al producatorilor a fost pana in prezent de circa 200 milioane de euro, ceea ce inseamna o influenta in costul oului de 0,01 euro/ou. Pana la 31 decembrie 2011, 95% din productia de oua pentru consum a fost conforma cu standardele europene, iar 5% din productie se va conforma pana cel tarziu in luna iunie 2012”, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

De asemenea, reprezentantii patronatului au subliniat faptul ca informatia potrivit careia de la data de 1 ianuarie 2012 nu se mai comercializeaza ouale marcate cu cifra „3”, adica cele care provin de la gaini crescute in custi, este falsa. Acestea se vor comercializa in continuare, dar numai de la gaini care sunt crescute in custi modernizate, conform standardelor europene.

Conform unei directive a Uniunii Europene care se va aplica in toate tarile membre, de la 1 ianuarie 2012 pe piata se pot comercializa numai patru categorii de oua pentru consum. Acestea sunt: Categoria 0, reprezentata de ouale rezultate din productia ecologica, Categoria 1, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana acestora nu este neaparat ecologica, Categoria 2, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice si Categoria 3, ouale provin de la gaini crescute in custi modernizate conform normelor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *