Garda de Mediu taie frunze la caini in fata lui Frunzaverde: cum s-a distrus Parcul National Semenic

Garda de Mediu stia de santierul ilegal din Parcul Natural Semenic din septembrie 2009 si nu a facut nimic jumatate de an. Consiliul Judetean Caras-Severin, condus de baronul Sorin Frunzaverde, distruge o arie protejata, in timp ce Garda de Mediu nu ia nico masura concreta.santier Semenic

Toate legile care protejeaza natura sunt suspendate si institutiile statului care trebuie sa le aplice inchid ochii, daca cel care le incalca este seful judetului sau oamenii lui. Asa functioneaza statul roman in judetul Caras-Severin, condus de Sorin Frunzaverde. Consiliul Judetean (CJCS) a demarat in septembrie un santier care distruge o parte dintr-o arie protejata a Parcului Natural Semenic. Administratia parcului a sesizat degeaba Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului.

Cabana de protocol

Documentele intrate in posesia redactiei “Adevarul de Seara” descriu pas cu pas cum a sfidat legea institutia condusa de Frunzaverde. “Cabana de protocol de pe Semenic este o constructie imensa cu 18 camere, sala de mese, bucatarii, camari. A demarat fara niciun fel de autorizatie. Consiliul Judetean a primit sesizari din septembrie 2009 sa opreasca lucrarile si nimeni nu a vrut sa auda. Are sustinerea ministrului Udrea, care a facut o deplasare in judet si a aprobat 1,5 milioane de euro pentru constructie”, spune o sursa din CJCS a carei identitate o vom proteja.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA UN DOCUMENT IN CARE SE ARATA CAT DE MARE E CONSTRUCTIA

constructia

Luna septembrie a anului trecut a fost neagra pentru Administratia Parcului National Semenic. In septembrie oamenii lui Frunzaverde au demarat santierul ilegal. Un document semnat de directorul parcului, Sorin Tudorescu, in 21 septembrie 2009, cere sistarea lucrarilor si atrage atentia ca a fost atinsa o arie protejata. Ziua urmatoare, in 22 septembrie, Tudorescu a sesizat si Agentia pentru Protectia Mediului (APM). Dupa doua zile directorul APM, Florin Trandafir Vasilioni, comunica faptul ca santierul este demarat ilegal.

1

Garda s-a predat

In mod normal, santierul ilegal era stopat, daca statul functiona firesc. In cazul constructiei de pe Semenic lucrurile nu au stat asa. Raportul de inspectie al Garzii de Mediu Caras-Severin, numarul 201/2.10.2009, arata cum a predat institutia armele in fata ilegalitatii. Comisarii Victoria Tencuse, Senia Dreve si Adina Ciglean au constatat incalcarea legii, dar nu au aplicat nicio sanctiune si oamenii lui Frunzaverde au continuat sa construiasca ilegal. In luna mai, cand au fost intrebati de ce nu fac nimic de luni de zile, reprezentantii Garzii de Mediu au mintit ca nu stiau de situatie.

2

“Cei de la Parcul National ar fi trebuit sa ne sesizeze”, a mintit Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caras-Severin. Seful Garzii Regionale de Mediu, Sorin Megan, a facut la fel. “In primul si in primul rand, exista vreo sesizare ? Nu stiu sa existe” a mintit Megan. Adevarul este ca, si in luna martie 2010, Garda de Mediu a fost sesizata. Un proces verbal din 16 martie 2010 (vezi mai jos textul integral) dovedeste acest lucru. Actul consemneaza ca intregul Consiliu Stiintific al Parcului National a votat impotriva acordarii aprobarilor pentru cabana lui Frunzaverde si a sesizat Garda de Mediu.

3

Dupa ce Adevarul de Seara a relatat ilegalitatea Garda de Mediu a mai facut un control. Din nou, nu a aplicat nicio amenda. Masura luata a fost sa trimita o scrisoare in care sa ceara stoparea lucrarilor, fara alte efecte.

Presedintele tranteste telefonul

Sorin Frunzaverde refuza categoric sa explice publicului punctul lui de vedere cu privire la ilegalitatea comisa de institutia pe care o conduce. Acesta a trantit de doua ori telefonul in nas reporterului care l-a contactat pentru a-i consemna pozitia. Ioan Roset, directorul de patrimoniu al CJCS, a mintit si el spunand ca “doar s-a ridicat niste iarba”, la fata locului.

Atitudine de baron local

“Am inchis intentionat. Vorbiti cu domnul Roset, seful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!”, a spus Frunzaverde inainte de a intrerupe convorbirea. Ioan Roset, persoana indicata de Frunzaverde, a recunoscut ca nu exista aprobarile legale pentru santierul de pe Semenic. “Noi am facut demersurile necesare si s-a intrunit comisia de la parcul national si a spus ca ne da aprobare”, a declarat Roset, directorul Directiei Patromoniu a CJCS.
Ioan Roseti, director in Consiliul Judetean: “Sunt si cabane private!”

Directorul Roset sustine ca s-a facut doar o “organizare” de santier “din graba”. “E organizare de santier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred ca mai mult. Vom intra in legalitate suta la suta. Acolo, pe munte, a nins si probabil ca cel care a castigat licitatia s-a grabit. E legal sa construim. Langa noi e cabana particulara, mai sunt cabane private din Resita si Timisoara. Taman acum cand am construit si noi apar probleme”, a mai spus Roseti.

Procesul-verbal care dovedeste ca, in martie, Consiliul Stiintific a sesizat din nou Garda de Mediu

Nr. 1 /16.03.2010
Proces -Verbal
Consiliul Stiintific16.03.2010

Membrii prezenti:
Dl. Silviu CONSTANTIN
Dl Alexandru MOISUC
Dl.Gabriel ARSENE
Dl. Nicolae DONITA
Dl. Dan STANESCU
Dl. Laurian GHEORGHE
D-na. Carmen SORESCU
Dl. Sorin TUDORESCU
D-na Teodora SINCULET – Secretar
Invitati:
Dl Bogdan BADESCU – APNSCC
Dl Cristi BUJOR – APNSCC

Conform programului intalnirea Consiliului Stiintific a debutat cu prezentarea protocolului de desfasurare a agendei de lucru.
5

1. Solicitare avizare pentru construire cabana – serviciul Salvamont si Centru de informare turistica, formare ecologica.
D-l Sorin Tudorescu prezinta problema construirii de catre Consiliul Judetean CS a unui Centru Salvamont si informare turistica.
D-l Sorin Tudorescu afirma faptul ca APNSCC nu a fost consultata cu privire la acest obiectiv precum si in certificatul de urbanism nu s-a bifat ca aceasta constructie trebuie sa aiba aviz de la APNSCC.
D-l Laurian GHEORGHE spune ca acel centru salvamont foarte mare.
Se prezinta de catre D-l Bujor Cristi harta si poze de la investitia de pe Platoul Semenic.
D-na Carmen Sorescu spune ca au inceput lucrarile fara nici un aviz din partea APM Caras-Severin.
D-l Moisuc supune ca este periculos canalul de drenare.
D- l Laurian Gheorghe. Arata ca in habitatele europene prioritare se poate construi numai cu opinia europeana si numai daca este intravilan, si nu sunt alte solutii viabile.
Aceasta constructie nu a avut nici o justificare in alegerea terenului respectiv.
Se voteaza in unanimitate ca aceasta investitie sa fie respinsa.
Nu sunt abtineri.
Nu sunt voturi pentru continuarea investitiei.
6
S-a luat decizia intocmirii unei adrese care sa contina urmatoarele puncte pentru argumentarea deciziei Consiliului Stiintific al APNSCC.

Secretarul CS va trimite membrilor CS in termen de doua zile de la sedinta documentele referitoare la aceasta investitie precum si Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului.

Se voteaza in unanimitate ca aceasta investitie sa fie respinsa. Nu sunt abtineri. Nu sunt voturi pentru continuarea investitiei.

In adresa pe care o intocmeste APNSCC trebuie sa se arate ce legea trebuie respectata si planul de management a fost innaintat spre aprobare Ministerului Mediului si Padurilor, sugerand o alta locatie pentru amplasarea constructiei. (…)

Prezentul proces verbal s-a intocmit in numar de 9 exemplare cate unul pentru fiecare membru al CS.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente