Garda: Deseuri medicale de la Spitalul Judetean Sibiu, duse la groapa municipala

gardadeseurile-medicale-de-la-spitalul-judetean-duse-la-groapa-municipala-1362664185Inspectorii Garzii Nationale de Mediu au facut descoperiri socante la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, unde s-a verificat modul in care sunt colectate deseurile din unitatea medicala. Dupa doua saptamani de control, comisarii au amendat Spitalul Clinic Judetean Sibiu cu suma de 100.000 de lei, iar firmele care au contract cu spitalul au fost amendate si risca sa isi piarda autorizatia de mediu pentru modul in care au colectat si prelucrat deseurile. Tot scandalul porneste de la faptul ca, de luni de zile, deseurile medicale erau amestecate cu deseurile menajere si duse la groapa de gunoi a Sibiului, sustin comisarii de mediu. Mai mult, in anumite cazuri se crede ca deseurile periculoase nu au fost tratate corespunzator in intaslatiile de la Sibiu.

Potrivit GNM, Comisariatul General a facut mai multe de controale in judetul  Sibiu si Arges, iar scopul a fost verificarea gestionarii deseurilor periculoase provenite de la unitatile medicale. La Spitalul Clinic Judetean Sibiu au fost descoperite nereguli inclusiv la firma contractata de spital sa sterelizeze deseurile medicale.

Astfel, cei de la Garda au constatat ca  SC ECO SERVTRANS SRL „nu a respectat conditiile din autorizatia de mediu, respectiv prevederile HG 1061/2008 privind transportul deseurilor. De asemenea, societatea nu a tinut evidenta deseurilor care au intrat si au iesit din instalatie, pe fiecare cod de deseu colectat, potrivit HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, introducand in instalatie deseuri care nu au fost autorizate pentru tratare”.

Drept urmare firma  a fost amendata cu 100.000 lei, iar Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu „a fost notificata in vederea initierii procedurii de suspendare a autorizatiei de mediu”.

Amestec de deseuri la Spital si modificari la instalatii

Nici conducerea Spitalului Clinic Judetean Sibiu nu a scapat basma curata dupa control pentru ca, se arata in comunicatul Garzii de mediu, „spitalul nu respecta conditia special impusa privind interzicerea amestecarii deseurilor periculoase cu cele nepericuloase”.

Mai mult, exista suspiciunea ca deseurile medicale colectate nu au fost tratate corespunzator.  „Au fost incalcate prevederile HG 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase si nu a fost respectata frecventa de monitorizare a ciclului de functionare a instalatiei ISDM – 2, din punct de vedere al eficientei microbiologice, existand posibilitatea ca deseurile medicale sa nu fie tratate corespunzator.  In urma celor constatate, a fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei, potrivit OUG 195/2005 privind protectia mediului”, se arata in acelasi comunicat.

In urma descoperirii neregulilor, Garda a propus  Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu sa inceapa procedura de suspendare a autorizatiei de mediu emisa pentru functionarea sterilizatorului de deseuri medicale de catre Spital.

„Bombe biologice” duse la groapa de gunoi a Sibiului

Lantul slabiciunilor duce mai departe pericolul generat de colecatrea deseurilor, in afara portilor spitalului. Odata colectate fara sa se tina cont de normele impuse de lege, care interzice colectarea si depozitarea deseurilor periculoase cu cele menajere, neregulile ajung pana la firma care se ocupa de salubrizare.
La GESTESIB SRL, firma care face colectarea adeseurilor menajere din spital, s-a constatat ca nu au fost respectate conditiile din autorizatia de mediu si ca s-au dus la groapa de gunoi si deseuri care trebuie sa beneficieze de regim special.

„In cursul anului 2012, deseurile medicale sterilizate, provenite de la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu, au fost transportate la depozitul de deseuri municipale Sibiu, fara buletine de analiza periodice, care sa certifice sterilizarea lor in bune conditii.
In cursul anului 2012 si pana in data de 14.02.2013, deseurile de la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu au fost transportate catre punctul de eliminare finala, in amestec cu deseuri de natura menajera”, anunta GNM.

Si in acest caz, Garda a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de mediu si a interzis preluarea in vederea transportului, a amestecului de deseuri periculoase de natura medicala si deseuri menajere.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente