Garda Nationala de Mediu (GNM) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) au inspectat depozitele de deseuri care trebuiau inchise ori sistate la 16 iulie si au aplicat 326 de amenzi pentru neconformare, de 2,65 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis marti de institutie.
„Dupa termenul de inchidere a spatiilor de depozitare rurale, 16 iulie 2009, Garda Nationala de Mediu, prin comisariatele judetene, a aplicat un numar de 326 amenzi contraventionale in valoare de 2.652.115 lei si 375 de avertismente”, a mai anuntat GNM.
Astfel, din cele 78 de depozite deseuri neconforme, clasa „b” din zona urbana, fara perioada de tranzitie, care trebuiau sa-si sisteze activitatea pana pe 16 iulie 2009, si-au sistat activitatea de depozitare, pana in prezent, 69 depozite de deseuri. Din acestea au fost inchise 17 depozite, iar alte 9 depozite sunt inca in operare.
Garda Nationala de Mediu, prin comisariatele judetene, a dat 3 amenzi contraventionale, in valoare de 150.000 lei, si 6 avertismente pentru cele noua depozite deseuri neconforme, clasa „b” din zona urbana.
In plus, la nivelul a 2.546 de comune (inclusiv comune care si-au schimbat structura administrativa in oras) verificate, din totalul de 6.440 spatii de depozitare rurale, 531 de depozite sunt inca in operare. Potrivit Garzii de Mediu, si-au sistat activitatea de depozitare 5.909 depozite rurale, dintre care au fost inchise 5.463.
GNM a mai precizat, in comunicat, ca potrivit inventarului la nivel national al depozitelor de deseuri petroliere (bataluri), comisarii de mediu au verificat 69 de asemenea depozite, din care 6 sunt in exploatare, 63 sunt inchise, iar din acestea 37 se afla in conservare.
Din totalul depozitelor inventariate 8 sunt conforme si nu necesita lucrari de reabilitare, in 7 din depozitele inventariate sunt depozitate gudroane acide (amestec de gudroane acide si slamuri petroliere), iar in celelalte sunt depozitate amestecuri de slam produs petrolier, apa sarata, noroi de foraj, detritus, sol contaminat.
De asemenea, pentru reabilitarea a 36 depozite au fost alocate fonduri, pentru 26 au fost intocmite proiecte de reabilitare, iar pentru 25 au fost realizate studii de fezabilitate pentru reabilitare, in timp ce pentru 22 de depozite nu au fost facute demersuri de reabilitare.
Garda de Mediu a mai depistat ca un depozit nu are sisteme de urmarire a comportarii (nici macar vizual), se mai arata in comunicat.
Sursa: NewsIn