Grupul energetic austriac OMV a renuntat la planurile de a produce gaze de sist in Austria din cauza obstacolelor prin care ar trebui sa treaca pentru a raspunde ingrijorarilor cu privire la mediu, ceea ce ar face ca proiectul sa nu fie viabil din punct de vedere economic, informeaza Reuters.
Gazele de sist se gasesc in roca si singurul procedeu de a le elibera este fracturarea – o metoda de forare care implica injectarea de apa presurizata, solutii chimice si nisip in sol – procedeu criticat de multi oameni de mediu, care spun ca se polueaza astfel rezervele de apa.
Grupurile energetice doresc sa exploreze perspectivele unui nou tip de rezerva de gaze naturale in centrul Europei, unde productia conventionala este in declin, si ca urmare a boom-ului gazelor de sist din USA, care a redus importurile de gaze naturale.
Insa, OMV a comunicat luni ca introducerea unei legi in Austria, prin care companiile sa fie obligate sa aiba un control detaliat de mediu inaintea fiecarui proiect, ar face afacerea nerentabila.
“In acest context, proiectul nu este viabil din punct de vedere economic”, a declarat seful OMV pentru explorare si productie in Austria, Christopher Veit, pentru postul austriac de radio ORF.
In luna decembrie a anului trecut OMV a afirmat ca planuieste sa cheltuiasca pana la 130 de milioane de euro, plus costuri de dezvoltare, pentru a descoperi gaze de sist in Austria, dar numai in cazul in care problemele legate de mediu vor fi rezolvate.
OMV estimeaza ca o operatiune reusita ar acoperi cererea austriaca de 8 miliarde de metri cubi pentru doua sau trei decenii.
Companii importante petroliere si mici firme de explorare s-au orientat si spre rezervele uriase de gaze neconventionale din Polonia.
Si Austria, Ungaria sau Cehia au potential in acest sector, insa nu la nivelul Poloniei, si nu suficient de mare pentru a justifica obstacolele imense de reglementare. Explorarea gazelor de sist este in asteptare in Cehia tot din cauza temerilor referitoare la mediul inconjurator.
Un purtator de cuvant al OMV a spus ca decizia nu va afecta alte planuri viitoare potentiale de explorare a gazelor de sist in alta parte.