Comisia recompenseaza solutiile inovatoare de gestionare a apei

Comisia cere opinia cet??enilor privind apa potabil? în Europa
Comisia recompenseaza solutiile inovatoare de gestionare a apei

Comisia Europeana a anuntat castigatorii din acest an ai premiilor Sistemului european de management de mediu si audit (EMAS). Cele sase organizatii castigatoare au demonstrat excelenta in respectarea si protectia mediului, precum si in aplicarea de solutii inovatoare pentru imbunatatirea sistemelor proprii de gestionare a apei. Premiile au fost inmanate in cadrul unei ceremonii desfasurate in cursul serii trecute, la Bruxelles.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Apa este o resursa pretioasa si necesita mai multa atentie. Prin urmare, am deosebita placere de a-i felicita pe toti castigatorii premiilor EMAS pentru gestionarea problemelor legate de apa in cadrul organizatiilor lor, cu rezultate atat de impresionante. Prin premiile acordate, Comisia Europeana recompenseaza nivelul deosebit de performanta in materie de mediu atins in acest domeniu. Continuati in acelasi fel!”

Castigatorii din acest an, selectati dintre 27 de candidati, sunt: Abwasserverband Anzbach Laabental (Austria), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Germania), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Germania), Lafarge Cement (Regatul Unit), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Italia), primaria orasului Bristol (Regatul Unit).

Castigatorii din sectorul privat si realizarile lor

Microintreprinderi: Abwasserverband Anzbach Laabental (Austria) este o asociatie care utilizeaza instalatii inovatoare de canalizare, infiintata in 1972. Comunitatile membre isi epureaza apele reziduale prin procedee ecologice si promoveaza in randul publicului larg practici de eliminare a deseurilor care asigura protectia mediului. Asociatia inregistreaza toti poluatorii noncasnici pentru a evita poluarea periculoasa a apelor, iar membrii asociatiei coopereaza numai cu furnizori certificati, care sunt evaluati anual.

Organizatii mici: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Germania) gestioneaza campingul si parcul de vacanta Wulfenerhals de pe insula Fehmarn din Marea Baltica. Aceasta a instituit un sistem integrat al circuitului apei si a creat o statie de tratare biologica a apei, care permite reutilizarea apelor reziduale reciclate la irigarea peluzelor proprii. De asemenea, organizatia a montat mecanisme de economisire a apei la dusurile proprii si utilizeaza numai produse lichide biologice pentru curatare si spalare.

Organizatii mijlocii: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Germania) este un fabricant de bere care produce diverse tipuri de bere si bauturi nealcoolice organice. Societatea economiseste apa prin utilizarea apei de ploaie si a apei reciclate. Neumarkter Lammsbräu isi formeaza angajatii in spiritul economisirii apei si al utilizarii responsabile a apei din puturile detinute de organizatie. Intrucat utilizeaza numai materii prime ecologice, apele sale reziduale nu contin pesticide.

Organizatii mari: Lafarge Cement (Regatul Unit), cel mai mare producator de ciment din Regatul Unit, a comandat realizarea unui studiu independent privind amprenta asupra apei a produselor sale, pe intreaga durata a ciclului de viata al acestora. Acest fapt a condus la o eficientizare a utilizarii apei in cadrul procesului de fabricare a cimentului: 1,22 m3 de apa pe tona de PCE (Portland Cement Equivalent – echivalent ciment Portland) in 2010, fata de 0,142 m3 de apa pe tona de PCE in 2011. In prezent, la dezvoltarea de noi tipuri de ciment se tine seama de cantitatea de apa necesara utilizatorului final.

Castigatorii din sectorul public si realizarile lor

Organizatii mici: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Toscana, Italia) impune utilizarea de tehnologii pentru economisirea apei la realizarea lucrarilor de instalatii pentru toate cladirile noi. Aceasta a introdus, de asemenea, planuri de imbunatatire a terenurilor agricole pentru reducerea eroziunii si a scurgerilor. In prezent, primaria comunei ia in considerare diverse aspecte privind gestionarea apei atunci cand adopta hotarari cu privire la investitii de capital, achizitii publice si alte activitati si organizeaza sesiuni de formare in domeniul protectiei mediului pentru sectorul hotelier si al restauratiei.

Organizatii mari: Primaria orasului Bristol (Regatul Unit) promoveaza sisteme de utilizare eficienta a apei, inclusiv colectarea apelor pluviale, drenajul urban durabil si consumul redus de apa in cadrul programului horticol al orasului, reusind sa asigure o reducere a consumului de apa al orasului Bristol cu 11 % incepand din 2009-2010. Strategia de dezvoltare viitoare a orasului include politici esentiale pentru conservarea apei. Calitatea apelor curgatoare de suprafata din intregul oras este, de asemenea, supusa unor actiuni de imbunatatire, in cadrul unor initiative locale.

Context

Sistemul european de management de mediu si audit (EMAS) este un instrument de management destinat organizatiilor care doresc sa isi imbunatateasca performantele de mediu si financiare si sa isi prezinte realizarile in domeniul mediului. EMAS conduce la cresterea performantei, credibilitatii si transparentei organizatiilor inregistrate.

In 2005, Comisia Europeana a decis sa recompenseze activitatea excelenta a organizatiilor inregistrate in EMAS prin introducerea premiilor EMAS. In fiecare an, premiile EMAS recompenseaza realizarile deosebite in ceea ce priveste un anumit aspect de management de mediu.

Tema premiilor acordate in 2012 este „Gestionarea apei, inclusiv utilizarea eficienta si calitatea apei”. Anul acesta au fost nominalizate 27 de organisme din 14 tari europene. Au fost selectati sase castigatori de catre un juriu format din experti, prezidat de Jacqueline McGlade, director executiv al Agentiei Europene de Mediu. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la „Ateliers des Tanneurs” in Bruxelles, Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *