Gestionarea deseurilor, rezolvata in sase ani

Pana in 2013, oltenii au sanse sa se conformeze regulilor europene cu privire la buna gestionare a colectarii si separarii la sursa a deseurilor.

La aproximativ o jumatate de an de la finalizarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD), autoritatile de mediu au realizat o prima analiza a stadiului implementarii celui destinat Regiunii S-V Oltenia. Aceasta analiza s-a realizat cu ocazia instruirii de ieri, de la Craiova, a reprezentantilor autoritatilor cu privire la metodologia de punere in aplicare a masurilor prevazute in Planul Regiunii Oltenia. „Odata cu aderarea la UE, Romania va fi verificata de inspectori UE. In caz de nerespectare a planului asumat, Romania poate primi sanctiuni pentru nerealizarea in termen si intocmai a conditiilor impuse”, a declarat Ion Petrisor, seful Serviciului Monitoring, Sinteza si Coordonare, din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. Acesta a explicat ca PRGD poate furniza informatii financiare despre proiectele privind gestionarea deseurilor. In plus, poate deveni un mecanism eficient si util pentru atragerea de fonduri structurale pe axa II a Programului Operational Sectorial de Mediu – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate”.

Obiectivele PRGD pentru Oltenia

„Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Planului Regional de Gestionare a Deseurilor este de a conecta intreaga populatie la servicii de salubrizare”, a declarat Charles Lauzon, reprezentantul consortiului international Fichtner-Ramboll-Sweco, care a contribuit la elaborarea PRGD. De fapt, una din tintele PRGD este aceea ca, pana in 2010, 90% din populatia regionala din mediul urban si rural sa beneficieze de servicii de colectare a deseurilor. „Alt obiectiv important este acela ca toate deseurile sa ajunga in depozite ecologice conforme”, a adaugat Charles Lauzon. In Oltenia, depozitarea conforma a deseurilor menajere trebuie realizata in proportie de 47% pana in 2009 si 100% pana in 2016. „Alt flux pe care asteptam un eveniment pozitiv este cel al ambalajelor – in acest moment exista cateva centre de colectare pentru hartie, carton si PET-uri in Craiova si Valcea”, a spus expertul consortiului Fichtner-Ramboll-Sweco.

Acesta a adaugat ca obiceiurile oltenilor de a gestiona deseurile sunt pe cale de a se schimba si se asteapta o crestere a procentajului de colectare si separare la sursa. „Cred ca pana in 2013 colectarea si separarea au sanse bune sa fie atinse, in timp ce tratarea biologica s-ar putea sa ia mai mult timp”, a spus Charles Lauzon.
ARPM va acorda asistenta tehnica

Autoritatile de mediu vor monitoriza implementarea programului de catre autoritatile locale si judetene si vor elabora rapoarte anuale. „Acestea vor fi disponibile incepand cu anul 2008”, se arata intr-un comunicat emis de ARPM S-V Oltenia, pe site-ul careia vor fi facute publice aceste rapoarte. Pe langa monitorizare, ARPM va acorda si asistenta tehnica si financiara pentru absorbtia de fonduri europene. „ARPM va incerca pe toate caile ca finantarile sa corespunda planului regional de gestionare a deseurilor”, a declarat Charles Lauzon.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *