Dintr-o inventariere sumara a deciziilor prin care Consiliul Local Municipal Craiova a masacrat spatiile verzi reiese ca alesii au adoptat cel putin opt hotarari nelegale in perioada ianuarie – iulie 2006.
Consilierii locali ai Craiovei au votat cel putin opt hotarari cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniul protectiei mediului. Prin aceste decizii, destinatia de zona verde a unor terenuri a fost schimbata in zona pentru constructii, desi Ordonanta de Urgenta nr. 195 din 2005 interzicea acest lucru. Potrivit art. 71 din OUG, „schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in planurile urbanistice este interzisa”. Actul a intrat in vigoare pe 30 ianuarie 2006 si a produs efecte juridice in aceasta forma pana in iulie 2006, cand a fost republicat, articolul 71 fiind imblanzit prin introducerea unor exceptii: spatiile din domeniul privat. In traducere, primaria putea trece lejer un teren din domeniul public in cel privat pentru ca apoi sa-i semneze condamnarea la ciment. Hotararile nr. 54, 58, 92, 142, 149, 173, 180 si 295 sunt doar cateva dintre actele ilegale adoptate de Consiliul Local Municipal Craiova in perioada in care OUG nr. 195 interzicea hacuirea spatiilor verzi.
Dilema „amenajarii”
Potrivit sefului comisiei de urbanism a consiliului local municipal, Emilian Stefarta, aceste acte administrative au fost votate cu girul juristilor. „Discutii asupra regimului urbanistic al acestor terenuri au fost tot timpul. La vremea aceea s-a pus de mai multe ori problema sa lamurim ce inseamna „amenajate ca spatii verzi”, iar juristii au spus ca numai acele terenuri in care municipalitatea a investit ar intra in aceasta categorie si au dat vize favorabile schimbarii destinatiei”, a spus Emilian Stefarta.
Secretara primariei, Nicoleta Miulescu, nu a putut fi contactata pentru a ne explica ce intelege din art. 71 al OUG nr. 195, insa un lucru este limpede: toate spatiile in discutie sunt prevazute in planurile urbanistice ca verzi, dovada stand chiar hotararile de consiliu nelegale in care scrie negru pe alb care le este destinatia urbanistica initiala. Nici in privinta amenajarii, lucrurile nu sunt foarte complicate, atata vreme cat a aranja, a organiza un spatiu in scopul cresterii si intretinerii vegetatiei este sinonim cu a-l amenaja. Iar primaria nu a facut aceste eforturi gratis niciodata. Ordonanta „verde” nr. 114, adoptata recent de guvern, publicata in MO din 22 octombrie 2007, interzice explicit schimbarea destinatiei zonelor verzi in pamanturi bune pentru constructii, lamurind ce sunt acelea spatii verzi: „terenuri amenajate si/sau prevazute ca atare”. Dilema amenajarii este astfel eliminata, fiind de ajuns ca respectivul pamant sa apara in scripte ca spatiu verde.
Chioscurile consilierilor, desfiintate
Doi consilieri locali aproape ca reusisera sa fenteze si ei legea, obtinand pe sub mana spatii verzi pentru ca odraslele lor sa-si planteze chioscuri in loc de copaci si terase in loc de iarba si flori. Este vorba de Aurel Bojenoiu si Eugen Iordache. Numai ca ei au fost mirositi de presa, iar acum, un coleg de-al lor vrea sa-i excluda de pe lista coruptiei din Primaria Craiova, propunand modificarea hotararilor prin care si-au primit portiile. Daca proiectul va fi votat, Bojenoiu si Iordache vor fi nevoiti sa-si ridice acareturile, in caz contrar primaria vazandu-se obligata de lege sa actioneze cu buldozerul. Varianta intrarii in legalitate, prin scoaterea terenurilor la o licitatie de forma, cade, intrucat destinatia celor doua spatii verzi nu a fost niciodata schimbata prin votul consilierilor, iar acum este imposibil datorita OUG nr. 114 din octombrie 2007.