Gestiunea deseurilor: obiectivul noii directive-cadru europene

Prevenirea si reciclarea ar trebui sa devina principalele directoare ale gestiunii celor 2 miliarde de tone de deseuri produse anual in UE.
gestiunea deseurilor
In cadrul primei revizii a directiei-cadru asupra deseurilor, statele membre ar trebui sa adere la noi obiective ambitioase de reciclare pana in 2020 si sa dezvolte programe de prevenire. O ierarhie a gestiunii deseurilor in 5 etape si definirea clara a modalitatii de tratare a deseurilor ar constitui avantaje pentru toata lumea.

Cea mai veche lege europeana in privinta deseurilor este in vigoare de dupa 1975 si ofera orientare statelor Europene in gestiunea deseurilor pentru limitarea producerii acestora si optimizarea tratarii si eliminarii.

Conform Agentiei Europene pentru Mediu, fiecare cetatean european produce peste 3.5 tone de deseuri anual, cifra care s-a marit in ultimele decenii si OCDE estimeaza pentru 2020 o crestere cu 45% fata de 1995. Ca rezultat sunt distrugerea resurselor si daune mediului si sanatatii datorita poluarii si emisiei gazelor cu efect de sera (CO2 si metan).

Directiva revizuita

O revizie a directivei-cadru asupra deseurilor a fost deja aprobata de parlamentul european si ar trebui sa intre in vigoare anul acesta. Obiectivul este de a actualiza modul de gestiune a deseurilor si de a stimula tarile europene sa mareasca semnificativ cantitatea de deseuri reciclate. Prevenirea, insista directiva, este cea mai buna solutie.

S-au stabilit noi obiective la scara europeana. Pana in 2020, statele membre trebuie sa se asigure ca jumatate din deseurile menajere (hartie, metal, plastic, sticla) vor fi reciclate si 70% din cele generate de activitatile in constructii si demolari.
Statele membre vor trebui sa stabileasca programe nationale de prevenire a deseurilor cu finalizare aproximativ in 2013, adica la 5 ani de la intrarea in vigoare a directivei.
Programele trebuiesc sa fie publice pentru ca progresul sa fie accesibil tuturor iar Comisia Europeana poate decide introducerea unor indicatori de control.

Prioritate prevenirii 

Prevenirea realizarii de deseuri vazuta ca prioritate – face parte din procesul ce vizeaza ruperea legaturii ce exista intre cresterea economica si consecintele asupra mediului. Germania si Olanda au demonstrat deja ca este posibila reducerea producerii de deseuri in ultimul deceniu in paralel cu dezvoltarea economica.

Comisia recunoaste ca reviziurea constituie , inainte de toate, un punct de plecare pentru o activitate mai profunda de prevenire, si ca este de asemenea necesara fundamentarea pe canale ca politica, campanii de informare si cele mai bune tehnici disponibile.

Noua ierarhizare in 5 etape se inscrie in continuarea celor 3 R: REDUCERE, REUTILIZARE, RECICLARE, adaugand prevenirea si eliminarea respectuoasa cu mediul. Totusi, legislatia autorizeaza reciclajul mai mult decat reutilizarea anumitor produse si analiza ciclului lor de viata, evidentiind ca prima solutie este mai putin nociva pentru mediu.

Cele 5 etape:

PREVENIRE, REUTILIZARE, RECICLARE, VALORIFICARE SI ELIMINARE.

Sursa: Notre Planete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *