Gheata antarctica se topeste in ritm record

Gheata antarctica se topeste in ritm record
Gheata antarctica se topeste in ritm record

Volumul de topire al ghetii din anumite parti ale Antarcticii, in perioada de vara australa, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.000 de ani, conform unui anunt facut luni de cercetatori britanici si australieni, transmite Reuters.

Cercetatori de la Australian National University si din cadrul programului British Antarctic Survey au analizat mostre de gheata care prezinta dovezi conform carora rata de topire a ghetii pe timpul verii este de 10 ori mai intensa in ultimii 50 de ani fata de situatia de acum 600 de ani.

“Este o dovada clara a faptului ca mediul si clima se schimba in aceasta parte a Antarcticii”, a precizat Nerilie Abram, coordonatoarea acestui studiu.

Abram si echipa ei au forat in gheata, pe insula James Ross (in apropierea varfului nordic al peninsulei antarctice), pana la adancimea de 364 de metri, pentru a analiza variatiile istorice de temperatura si a le compara cu nivelurile prezente de topire a ghetii pe timpul verii, inregistrate in regiune.

Echipa coordonata de Abram a descoperit ca, in timp ce media temperaturilor a crescut gradual cu 1,6 grade Celsius de-a lungul a 600 de ani, rata de topire a ghetii a fost mai intensa in ultimii 50 de ani.

“Odata ce clima ajunge la acel nivel al temperaturilor ce incepe sa depaseasca pragul de inghet, ritmul de topire al ghetii este foarte sensibil la orice alta crestere a temperaturii ce s-ar mai putea produce”, a precizat ea.

Acest studiu a fost publicat in ultimul numar al revistei Nature Geoscience.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,550FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente