Ghid pentru a te lasa de fumat

Premize de la care trebuie sa pleci: Omul este dotat cu ratiune; Omul este o fiinta incapatanata – tinde sa faca ceea ce nu are voie sa faca; Omul cunoaste diferenta dintre bine si rau; Omul este o fiinta sociabila care cu unele exceptii tinde sa traiasca in comuniune cu celelelte fiinte umane.
fumat
Pornind de la aceste premize sa vadam AVANTAJELE si DEZAVANTAJELE fumatului si in functie de inclinatia balantei pe care punem avantajele pe un taler si dezavantajele pe celalalt vom lua o decizie in consecinta.

Avantaje: Fumantul creaza o senzatie de relaxare. Induce senzatia de liniste. Poate da senzatia de satietate. Poate umple un spatiu de timp liber pe care il avem la un moment dat. Ne da senzatia de oameni maturi in raport cu ceilalti. Ne da senzatia de „oameni interesanti”. Aduce motivatia de „a lua o pauza” din activitatea ce o desfasuram la un moment dat. Ne da senzatia ca ne putem concentra mai bine in ceea ce facem.

Dezavantaje:
Este principalul factor de risc in bolile de plamini, si de circulatie in special a membrelor inferioare. Tot timpul imbracamintea este imbibata cu un miros dezagreabil. Tot timpul avem in gura un miros si gust dezagreabil, mai ales in relatia cu ceilalti nefumatori. Scade sensibilitatea la perceptia mirosurilor. Prin imbolnavire, devenim o problema pentru ceilalti membri ai familiei. Prin imbolnavire devenim pacienti „cu propria vointa” a spitalelor. Cheltuim sume destul de mari cu achizitionarea tigarilor si a celorlalte produse ajutatoare (chibrituri, brichete, scrumiere, guma de mestecat, porttigarete etc.). Fumul pe care il expiram este nociv si dezagreabil pentru cei din jur. Pierdem foarte mult timp in general neproductiv, prin pauzele de fumat. Fata de cei din jur nu suntem superiori, poate numai dezagreabili. Fumatul da numai senzatia de concentrare maxima, de eliminarea senzatiei de foame, de calmare a starilor nervoase, de oameni maturi, de oameni „interesanti” mai ales ca nefumatorii din jur nu apreciaza aceste false calitati. Fumul intrat in ochi da iritatii. Numarul mare de fumatori de pe planeta contribuie semnificativ la poluarea mediului, prin noxele raspindite in atmosfera. Bolnavii cronici din cauza fumatului sunt o problema pentru medicina, cheltuindu-se astfel sume mari de bani pentru medicamente, cercetari in domeniul medicatiei, sume care ar putea foarte bine dirijate pentru erdicarea altor maladii. Industria prin care se produc tigaretele ar putea fi foarte bine transformata in industrie producatoare de alte bunuri – alimentare, de larg consum etc. Prin legislatia in domeniu, se cheltuiesc suplimentar bani pentru a crea spatii separate de fumatori si nefumatori, doar pentru „placerea” fumatorilor de a completa scaderea nivelului de nicotina din corp. In lume au loc frecvente incendii produse din cauza fumatului cu pierderi semnificative de bunuri si vieti. Numarul celor care mor din cauza fumatului, inainte de atingerea unei virste normale biologic este ingrijorator de mare. Organismul fumatorilor este supus unui stres suplimentar din cauza ca la fumat se adauga si ceilalti factori din mediul zilelor de azi care contribuie cumulat la erodarea organismului. In cazurile de boli sezoniere (raceala, gripa) fumatorii sunt mai sensibili si se vindeca mai greu.

Celebra fraza pe care o rostesc cei ce fumeaza si li se spune ca-si fac rau pentru sanatate ca „bunicul a fumat si a murit la 110 ani calcat de o masina” nu este reala. Pe linga un bunic insa au fost 100 care au murit din cauza fumatului. Si apoi, bunicul a trait alte timpuri cind mincarea era mai sanatoasa, fara conservanti, aditivi si modificari genetice, aerul era mai putin poluat, era mai putin stresat de activitatea cotidiana, organismul sau lupta doar cu viciul pe care il avea.

Lunind in calcul cele citeva situatii prezentate mai sus, cred ca puteti fi motivati in a alege ceea ce este bine pentru dvs. Si dupa ce lecturati aceasta sa va incapatinati sa spuneti (ca si mine de altfel, acum ani buni inurma), uite de azi inainte nu mai vreau sa fumez – aveti ceva cu mine daca NU MAI VREAU?

Autor: Puiu Constantin Emanoil
Email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *