Graul tot mai scump

  0
  439

  Pretul graului cu livrare in septembrie a atins noi maxime la bursele de cereale din lume.

  Tona de grau a inregistrat joi cresteri spectaculoase ale cotatiilor, de pana la 7%, pe fondul vestilor ca recolta de grau din Canada ar putea fi sub estimarile pietei si a revizuirii productiei globale de grau pentru acest sezon de catre International Grain Council (IGC), de la 614 milioane tone la 607 milioane tone.

  Graul din Franta a atins un maxim, de 254 de euro pentru tona de grau, depasit in valoare si procent de crestere doar de graul de la Londra, care s-a vandut joi mai scump cu 5,42% fata de cotatia de miercuri, la un pret final de 258,42 de euro pe tona.

  Cea mai calma dintre bursele de cereale pare sa fi fost cea din Chicago, unde cresterea nu a depasit 3,8% si unde tona de grau cu livrare in septembrie se vindea joi cu 207,54 de dolari/tona.

  Cele mai lovite burse au fost cele europene. „Este o nebunie. Nu poti nici sa-ti intorci capul, ca pretul a si crescut”, a spus un trader, care a adaugat ca toata lumea, de la producatori la traderi, este uimita de evolutia burselor de cereale. Doar graul a inregistrat salturi importante in aceasta saptamana: tona de porumb si-a mentinut pretul pe aproape toate bursele, in timp ce la Chicago chiar s-a ieftinit.
  In acest context, avertizarile producatorilor romani asupra scumpirii iminente a painii, in urma scumpirilor inregistrate la nivel mondial, nu sunt de ignorat.

  Inca de la inceputul lunii, o parte dintre producatori au majorat pretul painii cu 3%-10%, iar pana in noiembrie se anunta cresteri de pana la 50%. De la inceputul anului, pretul graului la nivel mondial a crescut cu peste 70%.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.