Grebla ecologica, o inventie care strange PET-urile de pe paraul Izvorul Bailor

Cristian Dragota strange pet-urile prinse in grebla ecologica, inventia sa

Cristian Dragota a strans circa de 150 kg de gunoaie in doua saptamani cu ajutorul unui dispozitiv din lemn pus pe paraul Izvorul Bailor din zona satului Valea Vinului. Pentru ingeniosul bistritean, dispozitivul e un experiment reusit pentru ca in primavara aceasta s-au adunat cu 60% mai putine mizerii si pet-uri fata de 2010.

Cristian Dragota, un ecologist convins din comuna bistriteana Rodna, a pus si anul acesta, pe paraul Izvorul Bailor, afluent al Somesului, un dispozitiv din lemn cu dinti, asemeni unei greble, care opreste gunoaiele aduse de ape. Acesta si-a botezat inventia: grebla ecologica. De doua saptamani a montat-o. Vrea sa o tina pana in toamna.

Nu mica i-a fost mirarea sa vada ca nu s-au strans atatea gunoaie pe cat se astepta. „Am vazut ca anul asta au fost mult mai putine pet-uri si mizerii aruncate pe ape. Am strans vreo 100-150 de kg, ceea ce e foarte putin fata de anul trecut cand intr-o luna am adunat o tona”, povesteste Cristian Dragota.

El locuieste in Rodna, are 39 de ani, si de patru ani lucreaza ca agent hidro la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud (SGA BN). Sarcina lui e, printre altele, sa tina apele curate. Ideea i-a venit intr-o iarna cand se tot gandea cum sa faca sa scape de gunoaie. „Am vrut sa trag un semnal de alarma. Erau foarte multe gunoaie. Primavara, cand oamenii din satul Valea Vinului, din vecinatatea Parcului National Muntii Rodnei, fac curat arunca gunoaiele pe ape. Nu e bine”, spune angajatul SGA BN.

Gunoaie de-o noapte

„Grebla” este doar din lemn. Pe trunchiul unui copac, un rasinos, a prins tarusi din lemn care nu lasa pet-urile sa treaca. „Are un spatiu special facut pe unde trec pestii. Sistemul nu implica costuri si e perfectibil”, explica Cristian Dragota. Mizeriile adunate de pe ape sunt duse saptamanal cu masina de salubrizare la Rodna.

Doar in zilele cand ploua, Dragota merge sa verifice sistemul si sa stranga gunoaiele. Pentru el, grebla ecologica e un experiment ce a dat roade si pe care vrea sa-l repete la anul. El crede ca oamenii din cele 67 de gospodarii din Valea Vinului nu au mai aruncat anul acesta la fel de multe gunoaie pe ape dupa ce si-au facut curatenia de primavara. Astfel isi explica el scaderea cu 60% a pet-urilor stranse in aceste doua saptamani comparativ cu acelasi interval anul trecut. „Cand vad grebla, oamenii nu mai arunca”, adauga Dragota.

„Incepem sa ne civilizam si noi”

La fel crede si primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan. El crede ca simtul civic se trezeste mai greu. „O scadere a cantitatii de gunoaie s-a observat si in zona blocurilor din Rodna. Incet-incet, ne civilizam si noi. Nu mai aruncam gunoaie unde ne vine la mana”, afirma primarul. Tot el sustine ca in Valea Vinului au fost mai multi turisti fata de 2010.

Prostul obicei de a arunca gunoaie pe ape il au si satenii din alte comune ale judetului. „Dupa ce fac curat, mai ales primavara, oamenii arunca ce nu le mai trebuie pe apa. Se gandesc ca nu fac rau, insa nu fac nici bine”, zice viceprimarul din comuna Sanmihaiu de Campie, Ioan Boar.

Cine este Cristian Dragota

Biologul Parcului National Muntii Rodnei, Claudiu Iusan, spune despre Cristian Dragota ca e un om simplu care iubeste natura. Cei 15 ani petrecuti in mina l-au calit, insa nu i-au schimbat dorinta de a face ceva pentru mediu. „ Daca fiecare dintre noi am avea macar un sambure de initiativa precum are acest om, sunt convins ca tot ceea ce ne inconjoara ar avea alta insemnatate”, crede Iusan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *