Perdea de copaci in jurul unei statii de monitorizare a calitatii aerului

Perdea de copaci in jurul unei statii de monitorizare a calitatii aerului

Primaria Timisoara a plantat o perdea de copaci in jurul unei statii de monitorizare a calitatii aerului din Calea Sagului. Autoritatile de mediu afirma ca, din cauza arborilor, datele obtinute de acesta statie ar putea fi afectate. Oficialii municipalitatii sustin ca nu au dorit sa fenteze valorile inregistrate de aceasta statie, care sunt transmise Comisiei Europene, ci au dorit de apere statia de… “insolatie”.
Comisia Europeana ameninta Romania cu amenzi de sute de mii de euro pe zi din cauza incalcarii normelor de poluare asumate de tara noastra prin Tratatul de aderare si solicita reducerea acestor valori in perioada imediat urmatoare.

Unul din cele mai prafuite orase din Romania este si Timisoara, unde au fost amplasate mai multe statii de monitorizare a calitatii aerului.
Una dintre aceste statii este situata in Calea Sagului. Recent, Primaria Timisoara a plantat o perdea de copaci in jurul acesteia. Directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Vasile Ciupa, sustine ca municipalitatea a luat aceasta decizie pentru a proteja statia de “insolatie”.
„Am plantat acei copaci ca sa nu fie statia afectata de insolatie. Pentru ca e posibil ca soarele puternic din vara aceasta sa afecteze masuratorile. Acei copaci respecta conditiile tehnice cerute”, a afirmat Ciupa.
El a precizat ca municipalitatea nu a putut face acelasi lucru in jurul statiei de monitorizare din Calea Aradului, deoarece in jurul acesteia este “doar beton”, desi, in realitate, statia se afla pe spatiu verde si este “aparata” de doi copaci.
„In Calea Aradului nu poate fi facut acelasi lucru pentru ca statia e chiar langa drum, iar acolo e doar beton, din pacate”, a mai spus directorul de Mediu de la Primaria Timisoara.
Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara afirma insa ca valorile inregistrate de statia de monitorizare din Calea Sagului ar putea fi afectate de perdeaua de copaci.
„Aceste statii de monitorizare trebuie sa aiba o zona de siguranta. Noi am solicitat lamuriri din partea colegilor de la Primaria Timisoara asupra acestei investitii, dar am transmis o adresa si Ministerului Mediului prin care am cerut sa ni se raspunda daca aceasta perdea de copaci nu incalca conditiile tehnice de functionare a statiei respective. Avem suspiciunea ca particulele de praf din imediata apropiere a statiei de monitorizare ar putea fi absorbite de acei copaci, iar valorile din restul orasului sa ramana ridicate”, a afirmat purtatorul de cuvant al ARPM, Carmen Bercea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *