Activitatea la sonda Chevron din comuna Pungesti este blocatã de mai bine de sapte ore. De la ora 7 si panã in prezent nicio masinã nu a pãtruns in perimetrul sondei din cauza lantului uman format de activistii de la Greenpeace. Au fost niste cisterne care au fãcut cale intoarsã. Activistii sunt hotãrati sã stea pe pozitii “cat va fi nevoie”. In sprijinul lor au venit mai multi sãteni.
UPDATE 14.00 Protestul celor de la Greepeace este agreat de satenii din Pungesti, care au sosit la activisti cu … ajutoare contra caldurii: inghetata si incurajari. “Au venit circa zece localnici si ne-au ajutat cu inghetata, ne-au incurajat. Suntem hotarati sa ramanem aici sa protestam, pana cand Chevron va intelege sa plece”, a spus Irina Brandabur, ofiterul de presa al Greenpeace Romania.
UPDATE 0ra 12.00: Protestul celor 25 de activisti Greenpeace la Pungesti continua fara incidente intre activisti si jandarmi. “Fiind un protest pasnic si neautorizat, noi doar asiguram ordinea si linistea in zona. Persoanele au fost legitimate si protesteaza in continuare fara incidente la Pungesti. Au fost somati verbal sa plece, dar pana in prezent nu s-a intamplat acest lucru”, a precizat pentru Vremea Noua, Lucian Modoranu purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui.
GREENPEACE LA PUNGESTI In aceastã dimineatã, jandarmi din Pungesti au intrat in alertã maximã! Echipajele de jandarmi s-au zãpãcit, cand s-au trezit cu activistii Greenpeace chiar la poarta sondei Chevron, incepand sã se precipite, sã se agite, chemand de zor Politia si trecand la legitimat, de-a valma, pe activistii veniti… intr-o vizitã total inopinatã, pentru ei! Sãtenii care au privit scena s-au amuzat copios de reactia buimãcitã a jandarmilor. “25 de activisti Greenpeace din sapte tãri (Romania, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia si Germania ) protesteazã in mod pasnic si au declarat astãzi zonã de carantinã in jurul sondei Chevron de la Pungesti, blocand zona si solicitand interzicerea fracturãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist.” se spune in comunicatul primit de la Greenpeace.
Activistii Greenpeace au format la primele ore ale diminetii un lant uman la intrarea in perimetrul Chevron, legandu-se de gardul care imprejmuieste sonda si afisand bannere cu mesajele: „Pungesti Zonã de carantinã anti-Chevron”, „NU fracturãrii hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungesti”. Chiar in aceste momente, activistii sunt legitimati de jandarmi, iar Politia este si ea la fata locului! Vã prezentãm comunicatul venit de la Greenpeace, despre actiunea de astãzi. “In aprilie, compania Chevron a instalat prima sondã de explorare pentru gazele de sist, in ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania plãnuieste sã instaleze sonde si in comunele invecinate si a primit acorduri de mediu pentru: Pãltinis (Bãcesti), Silistea (Pungesti), Popeni (Gãgesti ) si Puiesti unde Consiliul Judetean Vaslui a dat si autorizatie de constructie. Panã acum, 11 consilii locale din judetul Vaslui si anume: Alexandru Vlahutã, Bãcani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiesti, Tutova si Vinderei, au adoptat hotãrari de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.
Atat tehnologia de explorare cat si si tehnologia de extragere a gazelor de sist prin fractionare hidraulicã sunt extrem de periculoase si poluante, cu urmãri care persistã in sol, apã si in organismele care trãiesc in zonele afectate. Actiunea de protest este si un rãspuns la mãsura fãrã precedent luatã de Guvernul roman cu privire la restrangerea drepturilor unei comunitãti. „Pe 16 octombrie 2013, Guvernul roman prin institutiile sale si-a permis sã instaureze „Zona specialã de sigurantã” la Pungesti in dauna protejãrii mediului si a locuitorilor sãi. Pentru obtinerea „gazului ieftin”, Guvernul apãrã interesele corporatiilor in loc sã apere drepturile cetãtenilor sãi. Greenpeace a instituit zona specialã de carantinã Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusã populatia prin metodele de fracturare hidraulicã. Acest procedeu conduce la otrãvirea apelor subterane si de suprafatã, otrãvirea subsolului, a aerului si cresterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltãrii economice cu orice pret, fãrã a avea in vedere respectarea vointei populatiei si a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie sã inceteze. Oamenii si mediul inconjurãtor sunt mai importante decat castigul facil al unor corporatii. Exploatarea industrialã a gazelor de sist nu se poate face in dauna vietii sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem incetarea oricãror astfel de initiative impotriva mediului inconjurãtor si a vointei cetãtenilor.” a declarat Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Tot Chevron Romania a primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare- dezvoltare – exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche care se aflã in judetul Constanta. Greenpeace CEE Romania, alãturi de alte organizatii non-guvernamentale au atacat in instantã cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de sist prin fracturare hidraulicã, incheiate obtinute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinesti, respectiv Barlad. Fracturarea hidraulicã este interzisã prin moratoriu in douã tãri din Europa 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandã, Argentina, Spania, Italia, Elvetia, Austria. In Romania, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturãrii, emise in baza legii administratiei publice locale de decizie a politicii de mediu si de dezvoltare a unitãtii administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi si se aflã pe rolul instantelor din Vaslui, Iasi, Arad, Bihor si Suceava. In America, pe 30 iunie 2014, cea mai inaltã instantã din Statul New York a decis cã autoritãtile locale pot emite Hotãrari pentru a interzice fracturarea hidraulicã in baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementãri economico-urbanistice. Aceasta decizie pune intr-o luminã pozitivã hotãrarile date de Consiliile Locale din Romania pentru interzicerea fracturãrii.”, mentioneazã Irina Brandabur, ofiterul de presã al Greenpeace Romania.