Greenpeace comemoreaza accidentul de la Cernobil

Astazi se implinesc 24 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, care a afectat milioane de oameniCernobil

Greenpeace Romania a comemorat duminica dezastrul de la Cernobil in sapte orase din tara. Actiunea a avut loc in Bucuresti, Alba-Iulia, Iasi, Bacau, Bistrita, Arad si Cluj-Napoca. Voluntarii si activistii Greenpeace Romania au afisat bannere cu mesaje tematice: „Cernobil: 7.000.000 de victime azi”, „2050: Europa 100% energie verde” si altele.

Studii recente arata ca, folosind tehnologia disponibila azi, pana in 2050, cererea totala de energie din Europa si nordul Africii ar putea fi acoperita numai din surse regenerabile. Greenpeace promoveaza sursele alternative de energie in detrimentul celor con-ventionale, bazate pe combustibili fosili. Greenpeace Romania desfa-soara in prezent o campanie impotriva energiei nucleare, paralela cu o campanie de informare privind be-neficiile energiei regenerabile. In acest scop a lansat o petitie online impotriva construirii de noi reactoare nucleare in tara noastra. Aceasta petitie poate fi semnata pe site-ul www.greenpeace.ro.

La 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la Cernobil, din fosta URSS. In zilele care au urmat dezastrului au murit 56 de oameni si aproape 600.000 au fost expusi la un nivel ridicat de radiatii. Contaminarea radioactiva s-a raspandit catre re-giuni indepartate precum Laponia sau Scotia. S

ute de mii de oameni din regiunile contaminate au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Zonele afectate sunt extinse, in urma accidentului inregistrandu-se niveluri mari de radiatii chiar in regiuni precum Scandinavia, Marea Britanie, Muntii Alpi sau Grecia. Numarul exact al deceselor provocate de accidentul de la Cernobil nu va putea fi niciodata cunoscut, dar se estimeaza ca depaseste 90.000.

Fostul secretar al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a spus la cea de-a douazecea come-mo-rare a accidentului ca „sapte mi-li-oane de oameni sufera inca in fiecare zi”. Trei milioane de copii au nevoie de tratament si multi mor prematur.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *