Greenpeace solicita statut de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO pentru Muntii Retezat

1
335

Organizatia ecologista Greenpeace solicita Ministerului Mediului sa declare statut de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO pentru Muntii Retezat, argumentand ca, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) acestia adapostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa situat la Sud de Cercul Polar, relateaza Rompres. Practic aici se afla ultima arie din Europa din zona temperata mai mare de 50.000 ha care nu este strabatuta de infrastructura, nu are asezari omenesti si nu a fost afectata de exploatari forestiere sau de resurse naturale in ultimii 50 de ani.
„Este o mare satisfactie ca descoperirea noastra privind existenta in Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu a ultimului peisaj forestier intact din Europa a fost confimata de studiul IACS. Acest lucru reprezinta primul pas pentru protejarea acestei comori unice. Ministerul Mediului trebuie sa protejeze prin lege intreg peisajul”, a spus Gabriel Paun de la Greenpeace Romania.
Fragmentarea si pierderea habitatelor naturale sunt principalele amenintari pentru extinctia speciilor de plante si animale, iar acest peisaj forestier intact (PFI) ofera adapostul perfect pentru diversitatea biologica a speciilor si sanatatea populatiilor de flora si fauna, mai ales a mamiferelor mari (lup, urs, ras) care au loc de spatii deosebit de vaste. In aceste zone au fost identificate 22 de tipuri diferite de ecosisteme, mentioneaza Greenpeace.
Organizatia solicita Ministerului Mediului sa protejeze 100 la suta din peisajul forestier intact prin lege si sa demareze procedurile pentru desemnarea acestuia ca Patrimoniu Natural Mondial UNESCO.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.