Groenlanda – Ghetarii se topesc mai rapid

Calota glaciara a Groenlandei se topeste mult mai rapid decat prevazusera cercetatorii, potrivit rezultatelor studiilor Centrului spatial din Danemarca (DTU), relateaza AFP.

In prezent, calota glaciara a Groenlandei, singura din emisfera nordica, se topeste de patru ori mai repede decat la inceputul deceniului, potrivit acestor rezultate, care arata ca ghetarii din sud-estul Groenlandei lasa anual aisberguri in mare corespunzand unui cub de gheata gigantic cu o latura de 6,5 kilometri.

“Pana in 2004, masa ghetarilor din sud-estul insulei pierdea intre 50 si 100 de kilometri cubi pe an. Dupa aceasta data, topirea s-a accelerat pana la 300 de kilometri cubi in prezent. O crestere de 400% este foarte preocupanta”, a declarat Abbas Khan, cercetator la Centrul spatial din Danemarca si responsabil al acestui proiect. Potrivit lui, “este o evolutie alarmanta, iar, daca va continua, apa rezultata din topire va creste nivelul oceanelor din lume cu peste 60 de centimetri in cursul acestui secol, in conditiile in care expertii climatici ai ONU prognozau o crestere de 20 pana la 60 de centimetri”. “Nu stim daca este din cauza incalzirii climatice sau a altor factori. Nu facem decat sa constatam o situatie alarmanta”, a adaugat el.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente