Guerilla Verde porneste lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu si a bateriilor uzate

"Caravana Guerilla Verde" poposeste, maine, in Ploiesti. Iata unde o poti gasi
Guerilla Verde porneste lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu si a bateriilor uzate
Guerilla Verde porneste lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu si a bateriilor uzate

Azi, 20 februarie, incepe la Bacau cea de-a opta editie a Caravanei educationale prin film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde. Alaturi de tinerii din alte cinci orase din tara – Ploiesti, Iasi, Focsani, Buzau si Bucuresti – elevii de la Colegiul Tehnic ”LETEA”, Scoala Gimnaziala ,,Nicolae Iorga” si Colegiul National ”Gheorghe Vranceanu”, Bacau, vor afla cum pot colecta mai usor bateriile si dozele de aluminiu.

Guerilla Verde
Programul proiectiilor este disponibil pe site-ul www.guerillaverde.ro.

Statisticile arata ca in Romania se recicleaza aproximativ 30% din dozele de aluminiu introduse pe piata, ceea ce inseamna ca una din trei doze este reciclata. Fiecare doza reciclata este repusa in vanzare sub forma unei alte doze – in numai sase saptamani! Pentru ca sunt o sursa de energie mobila, bateriile si acumulatorii au devenit un „accesoriu” important in viata noastra zilnica. Cum am putea sa vorbim la telefon, sa vedem cat este ceasul sau sa ne jucam cu alte gadget-uri daca nu ar exista bateriile? Dar ce facem cu ele dupa ce le folosim? Statisticile spun ca in Romania se comercializeaza anual 40 mil. de baterii portabile. Dintre acestea, 85% ajung la groapa de gunoi, contaminand solul si panza freatica. Stiati ca fiecare baterie contine, in medie, 20g de metal ce poate fi reutilizat, dar, pentru ca nu sunt reciclate, acest metal se pierde in deseuri? Sau ca o baterie uzata aruncata la cosul de gunoi si ajunsa apoi la groapa de gunoi poate polua 1m de pamant si 10l de apa?

Acestea sunt doar cateva dintre informatiile pe care le vor afla tinerii prezenti la evenimentele organizate de Guerilla Verde. Obiectivul aceste editii este implementarea programului de colectare selectiva a bateriilor cu ajutorul Asociatiei ECOTIC si ECOTIC BAT si a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts derulata in Romania de Asociatia Non-Profit Alucro, in cat mai multe institutii de invatamant din tara. De asemenea, autoritatile locale si-au aratat suportul fata de aceasta initiativa prin implementarea programelor in cadrul institutiilor proprii, cu scopul de a oferi un bun exemplu.

„ Participam la aceasta campanie educationala din dorinta de a forma noi deprinderi in randul elevilor si cadrelor didactice in directia colectarii selective a bateriilor, avand in vedere atat miza ecologica (prevenirea contaminarii solului si apei cu substante toxice precum mercurul, nichelul, cadmiul), precum si cea economica, care consta in reciclarea si revalorificarea metalelor in noile fluxuri de productie”, declara Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.

”Se implinesc doi ani de cand desfasuram cu success, in mai multe judete din tara, campania de educare a elevilor “ Fiecare Doza din Aluminiu Conteaza” si pe care de un an am redenumit-o ‘’EveryCanCounts’’, intrucat acum face parte dintr-un program european. Responsabilitatea, educatia, informarea si constientizarea sunt valori pe care mizam in intreaga noastra activitate, iar rezultatele obtinute ne-au demonstrat ca nu ne-am inselat. Imaginea si increderea pe care le-am dobandit in urma intregii activitati ne-au adus parteneri puternici dintre jucatorii importanti de pe piata reciclarii din Romania, care au devenit interesati de colaborarea in cadrul campaniei din scoli si care pot asigura logistica necesara unui flux continuu de colectare din scoli. Guerilla Verde a demonstrat, prin editiile anterioare si audienta realizata, ca poate dezvolta aceste calitati in randul elevilor si al profesorilor, care, odata informati, vor transmite mai departe familiei si prietenilor mesajul, in acest mod atingandu-se o audienta maxima. In urma primei editii, care a avut loc in parteneriat cu Guerilla Verde in decembrie 2012, s-au inscris in programul nostru multe unitati de invatamant, atat din ciclul primar cat si cel universitar, ceea ce demonstreaza ca mesajul nostru a fost receptionat. Reciclarea este o cale simpla de reducere a impactului pe care actiunile noastre il au asupra mediului inconjurator, iar reciclarea dozelor din aluminiu este un pas sigur pe care il putem face pentru a vedea diferenta de la cea mai frageda varsta”, declara Adina Magsi, Director Executiv Asociatia Non Profit Alucro.

Asociatia Alucro si Asociatia ECOTIC, prin ECOTIC BAT, ofera in mod gratuit suportul logisic necesar derularii acestor programe. Acesta consta in punerea la dispozitia celor interesati a unor cutii din carton pentru colectarea selectiva a dozelor de aluminiu si a bateriilor, dar si in preluarea acestora prin parteneri autorizati in momentul in care cutiile s-au umplut, in distribuirea unor materiale de informare (brosuri, flyere, postere). Prin urmare, toti cei interesati pot contacta organizatorii la adresa de e-mail: [email protected].

Guerilla Verde este prima caravana educationala prin film cu mesaj ecologic din Romania. Dupa 3 ani de activitate caravana a inregistrat: 6 editii organizate; peste 14.000 de participanti: tineri, elevi, autoritati, presa, parteneri; 18 filme proiectate cu mesaj ecologic educational; 100 de scoli, 30 licee si 14 universitati din cele peste 20 de orase vizitate. Proiectul se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerului Educatiei, ANPM si cu sprijinul primariilor oraselor gazda, al Asociatiei Non Profit Alucro si Asociatiei ECOTIC. Mai multe detalii despre programul proiectiilor din aceasta editie gasiti pe: www.guerillaverde.ro

Program proiectii Guerilla Verde – editia a VIII-a:

Bacau: 20 februarie

Ploiesti: 11 -15 martie

Focsani: 18 -22 martie

Buzau: 25 – 29 martie

Iasi: 01 – 05 aprilie

Bucuresti: 01 – 15 aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *