Copii si nu numai, prefera guma de mestecat pentru baloanele ce pot fi facute din ea cat si pentru gustul inedit. Dar putini iau in calcul ca guma de mestecat din zilele noastre este, in general, cel mai toxic produs destinat consumului uman.
Gumele de mestecat sunt fabricate din patru componente majore: cauciuc sintetic, plastic, zahar,coloranti. Ele sunt fabricate din polimeri sintetici, cum ar fi cauciucul butadien stirenic si acetatul de vinil. Produsul final este compus din 60% zahar, 20% sirop de porumb, si 20% materiale gumate.
De obicei, oamenii nu inghit guma de mestecat, asadar nu acorda o atentie prea mare ingredientelor acesteia, presupunand ca nu sunt motive de ingrijorare. De fapt, aceste ingrediente intra in fluxul sanguin mai repede si in concentratii mult mai mari decat cele din alimentele obisnuite, deoarece suntabsorbite direct prin peretii gurii, nefacand obiectul procesului normal de digestie.
Ingredientele periculoase din gumele de mestecat:
• Arome artificiale si „naturale”
• Baza de guma
• Sorbitol
• Maltitol
• Manitol
• Xilitol
• Acacia
• Acesulfam de Potasiu
• Aspartam
• BHT
• Fosfat de Calciu
• Ceara de Candelilla
• Stearat de Sodiu
• Dioxid de Titan
Acestea sunt adesea asociate cu: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburarile tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol, tumorile si cancerul.